Egy hét csavargás Marilynnel

<p>Nem tudom, hogy Marilyn Monroe ebben a filmben lenyűgözi-e a nézőt. Ha nem, nem az őt megformáló színésznő hibája. Vele nincs baj, nem véletlen kapta meg a díva megformálásáért az Arany Glóbuszt. Ami azt jelenti: az újságíróknak abszolút bejött.</p>

Mi több, az Amerikai Filmakadémia tagjainál is nyerőre áll napjaink Monroe-ja: Michelle Williams ott van a jelöltek között. S ha nem kapja meg, az minden bizonnyal azért lesz, mivel maga a film, a történet, amelybe Marilyn Monroe-ként belehelyezték, nem olyan átütő, olyan bőr alá ható, amilyent általában a legkiemelkedőbb filmes aranyszobrocskával értékelni szoktak. Bár Simon Curtis rendező írányításával ebben a régi időket megidéző moziban feléled a film máig igézőn ható őskora, olyan ragyogó személyiségekkel, mint Sir Laurence Olivier, akit nem kisebb név, mint Kenneth Branagh vagy Vivien Leigh, akit Julia Ormond formál meg, a sztori valahogy nem bír nagylángon égni.

Egy hét történetét doglozza fel a film Colin Clark visszaemlékezései alapján. Azt az időszakot, amikor Clark Laurence Olivier asszisztenseként dolgozott A herceg és a színésznő című film 1957-es londoni forgatásán.

Az Egy hét Marilynnel nem is annyira a díváról szól, mint inkább a körülötte lévőkről, arról, ahogy fogadják őt, és kezelik a jelenlétét. Ám mindenekelőtt a napló írójáról, a huszonhárom éves Colin Clarkról, hiszen az ő szemszögéből látunk mindent. Azt, ahogy beleszeretett előbb a moziba, később pedig a szexi filmcsillagba (vászonról és élőben egyaránt). Arról ad képet a sztori, ahogy az ifjú Clark kitartással, ügyességgel és ravaszsággal elérte, hogy az akkori film (A herceg és a színésznő) rendezőjének harmadik asszisztense legyen. Fuss ide, fuss oda, ezt intézd, azt intézd volt a dolga a forgatás előkészítésében, és ugyanez hárult rá a felvételek során. Volt azonban ebben a fiúban valami, a jósága, a szerénysége, a fiatalsága és az ártatlansága – amint Marilyn is mondta róla –, amivel mindenkit lehengerelt, aminek köszönhetően mindenki megnyílt előtte és elfogadta őt. Pimasz is volt egy kicsit, bájosan pimasz, és Marilyn szemében pimaszul fiatal.

A díva, aki férjével, Arthur Miller drámaíróval érkezett Londonba a forgatásra, s aki akkor már nyugtatókon élt, csak a pimaszul fiatal asszisztens közelségében, később pedig társaságában érezte magát felszabadultnak. Nekem mindig idősebb pasijaim voltak – mondta a fiúnak, és mindent elfogadott tőle. Azt is, hogy az ágyában aludjon, s hogy egy hétig úgy léphessen be az életébe, ahogy senki más.

A napokba moziba került új filmmel A herceg és a színésznő forgatásának rekonstruálását kapjuk. Középpontban Laurence Olivier (Kenneth Branagh szintén ott van az Oscar-jelöltek között) és Marilyn Monroe hadakozásaival. Ám főleg a díva szeszélyeit, késéseit, felkészületlenségét. S ami ezt megkoronázza: félelmeit, hogy nem tud megfelelni a szerepnek. Elgyengülését amiatt, hogy abban a pillanatban, ahogy a kamera beindul, s neki játszania kell, kiesik a díva pózából, s elveszti a bátorságát, a tartását és ellehetetlenítik az elvárások. Kérdezi is egyszer a történet során, hogy: „megmutassam nekik őt?”, vagyis hogy megmutassa-e Marilynt, az élő legendát. Beáll a sugárzó pózba, és eggyé válik a vászonról látható és az emlékezetünkben élő Marilyn, megjelenik az ikon, akitől elolvad férfi és nő egyaránt.

Egyedül Colin Clark volt az, aki a londoni forgatás során fel tudta tölteni Marilynt, hogy a kamera elé lépjen. A korabeli forgatáson túl erről szól a másfél órás filmdráma – ami állapot-, helyzet- és hangulatfilm hatalmas természeti tablókkal. Marilyn és Clark autós és gyalogos csavargásaival a Londonhoz közeli csodálatos vidék káprázatos természeti kulisszáiban. Olyan helyekre visz el a kamera e két emberrel, hogy a látvánnyal mintha egy festmény borulna ránk a vászonról. Végül is a forgatás viszontagságain túl csak arról kapunk szépen fényképezett, visszafogott érzelmeket ábrázoló kockákat, hogyan lépnek be ők egymás életébe. Olyan átlényegítő hetet élnek meg, hogy Marilyn nem vonakodik a fiú előtt kilépni a bálványból. Miként mondja is neki: azért lehetsz mellettem, mert te nem őt látod bennem. Szép, elgyengítő, de nem nyálasan hollywoodira festett a kapcsolatuk.

Michelle Williams valóban elbűvöl, igéző, szexi, s még bepörgött „kísértete” is mer lenni önmagának. A Colin Clarkot alakító Eddie Redmayne pedig, ahogy megszoktuk tőle, letisztult, pontosan uralt gesztusokkal van jelen minden helyzetben. Az a színész ő, aki az ádámcsutkájával is játszik. Aki az ádámcsutkájával is megilletődik, amikor első éjszaka szembenéznek egymással. Ez a helyzet a legfeszültebb pontja a filmnek, alakítás szempontjából is csúcs: mindketten néma energiákkal sütnek a vászonról. Maradandó pillanat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?