Dívák és ikonok a Magyar Zene Házában

ff
Budapest |

 Különleges tárlatnak ad otthont 2024 májusától a Magyar Zene Háza. A londoni Victoria and Albert Múzeum által rendezett V&A Diva kiállítás jövő áprilisban zár a brit fővárosban, ezt követően „turnéra” indul, amelynek első állomásaa Budapest lesz. 

A világ legnagyobb iparművészeti és dizájnmúzeumából érkező kiállításra, amelynek középpontjában a dívakultusz és annak legfontosabb képviselői állnak, számos országból gyűjtötték össze az ikonikussá vált ruhákat, jelmezeket és tárgyakat. Az érdeklődők láthatják például azt a testhez simuló fekete ruhát, amelyet Marilyn Monroe viselt a Van, aki forrón szereti című filmben, Maria Callas jelmezét a Normából, Elisabeth Taylor, Edith Piaf, Madonna, Cher, Whitney Houston, Björk, Tina Turner és mások fellépőruháit. Megismerhetik Ingrid Bergman történetét a Jeanne d’Arc-filmben hordott ruháján keresztül, csakúgy, mint Sarah Bernhardt, Josephine Baker, vagy Marlene Dietrich életének drámáját. Egy férfi sztár is belefért a kínálatba: az extravagáns színpadi viseleteiről híres Elton John. A huszonegyedik század dívái szintén helyet kapnak a tárlaton, például Lady Gaga, P!nk, Rihanna, Amy Winehouse vagy Billie Eilish.

„A V&A kurátora, Kate Bailey fantáziával és hatásos dramaturgiával építette fel a kiállítás koncepcióját, sok izgalmas téma mellett megvizsgálja, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban, hogyan használják hangjukat a modern előadóművészek a társadalmi és politikai változások érdekében, hogyan működnek a dívák a hírnév kultuszában, és rávilágít a személyes és a privát élet közötti küzdelmükre is” – árulta el a készülő tárlatról Horn Márton, a Magyar Zene Háza intézményigazgatója.

A májusban nyíló, 800 négyzetméteren látható Dívák & Ikonok tárlat két részből áll: az első a dívalét körüli történelmi kontextust mutatja be, míg a második a modern dívára, az ünnepelt sztárra fókuszál.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?