Díjkiosztó főszereplő nélkül

Los Angeles. Egyszer biztosan megfilmesítik Amy Winehouse életét. Remélhetőleg minél később. Ha ugyanis erre néhány éven belül sor kerülne, minden bizonnyal azt jelentené, hogy alulmaradt élete legnagyobb küzdelmében. A kiváló brit énekesnő szó szerint az életéért küzd (egyelőre kevés sikerrel), próbál kilábalni súlyos alkohol- és drogproblémáiból, valamint a depresszióból, miközben száguld a karrierje. A jubileumi, ötvenedik Grammy Awardson öt aranygramofont kapott.

Herbie Hancock biztosan nem számolt azzal, hogy övé lesz „Az év albuma”-díj, hiszen ebben a kategóriában negyvenhárom éve nem nyert dzsesszkiadványČTK/AP-felvételekVagyis remélhetőleg időközben megkapta őket, mivel személyesen nem vett (vehetett) részt a Los Angeles-i Staples Centerben megrendezett gálán. A magánéleti problémái miatt az Egyesült Államok hosszú huzavona után csak az utolsó pillanatban bólintott rá a beutazási kérelmére, így Amy végül is hiányzott az ünnepségről. (Műholdas kapcsolaton keresztül köszönte meg a díjakat, és a szatellit-összeköttetésnek köszönhetően élőben is előadta két dalát.) A londoni énekesnő napjaink vezető bulvárszereplője, ebből eredően a Grammyt is olyan (bulvár)figyelem kísérte, mint még soha. Az 1983. szeptember 14-én született Amy második, Back To Black című albuma odahaza 2006 októberében, az USA-ban tavaly márciusban került a boltokba – amerikai eladási példányszáma másfél millió felett jár, világszerte nyolcmilliót értékesítettek belőle. A dzsesszt populárisabb: funk-, r&b- és soulelemekkel vegyítő, szókimondó szövegű zenéjével az egész világot meghódította. 2007-ben ő adta el a legtöbb hanghordozót az említett korongjából. Botrányaiból kiindulva a hat Grammy-jelölése meglepetés volt tavaly decemberben, ahhoz viszont nem fér kétség, hogy a Back To Black az elmúlt időszak egyik legjobb nagylemeze. A hatból ötöt díjra váltott. Mindössze „Az év albuma” kategóriában győzték le – itt a hatvannyolcadik életévében járó Herbie Hancock diadalmaskodott a River: The Joni Letters című nagylemezével, ami azért figyelemre méltó, mert negyvenhárom éve nem nyert dzsesszkiadvány ebben a kategóriában. A legtöbb jelölést, szám szerint nyolcat begyűjtött Kanye West ötvenszázalékos eredményességet könyvelhetett el, kizárólag rapzenei kategóriákban győzött. Az atlantai hiphopelőadó harmadik stúdióalbuma Gra?duation címmel 2007 szeptemberében jelent meg, és eddig csak az USA-ban több mint kétmillió fogyott el belőle. A zenészszakma dicshimnuszokat zeng róla – legalábbis az óceán túloldalán –, így a rapzenei kategóriákban való?színűsíthető volt Kanye sikere.

A díjazottakat ezúttal is szakmai zsűri, a Hangrögzítő Mű?vészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS) tagjai választották ki mind a száztíz kategóriában – december tizenkettedike és január kilencedike között adták le voksaikat. Remélhetőleg a Grammy Awards végre beindítja a január óta pangó amerikai zenekereskedelmet, hiszen – mint minden díjkiosztónak – ennek is egyik fontos célja a lemezeladás növelése.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?