Díjazták a Hancsovszkyt

kép

Svédországban és Olaszországban is díjat zsebelt be Laczkó Sándor filmje, a Hancsovszky. A játékfilmes elemeket is tartalmazó alkotás középpontjában egy 1945-ös történet, illetve a tornaljai Hancsovszky Béla kalandos és rejtélyekkel teli élete áll.

Két független alkotásokat népszerűsítő filmfesztiválon is díjazták a Hancsovszkyt: a film júniusban a Svéd Nemzetközi Filmfesztiválon, augusztusban pedig a római Prisma filmfesztiválon nyerte el a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat. Az alkotás a Fórum Kisebbségkutató Intézet invesztigatív dokumentumfilmjeként Laczkó Sándor rendezésében készült, és közel harminc szerepet játszanak benne hazai magyar színészek, például Hégli Bence, Gál Tamás, Kiss Szilvia, Olasz István, Culka Ottó és Hostomský Fanni.  

A produkció előzetese vasárnaptól látható, de a hazai nézők rövidesen a teljes filmet is megnézhetik. „Most zajlanak az utolsó simítások” – tudtuk meg Laczkó Sándortól. „Szeptember utolsó hetében tartjuk a bemutatót, a film októbertől kerül a mozikba.“ A nézők a www.hancsovszky.com oldalon tájékozódhatnak majd a vetítések időpontjairól.

A történet a tornaljai csendőrállomáson, 1945-ben történt robbantás körül forog, amikor egy 19 éves magyar fiú, Hancsovszky Béla a magyarellenes csehszlovák intézkedések elleni tiltakozásként robbanóanyagot dobott be a tornaljai csendőrőrs épületének egyik ablakán. Az elkeseredettségből elkövetett merényletben senki sem sérült meg, a népbíróság azonban, a hatalom szándékai szerint rajta keresztül akart példát statuálni bármiféle magyar ellenállással szemben. A fiút halálra ítélték, ám kalandos körülmények között megszökött és külföldre menekült. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?