Díjazott Vidrasors

Pozsony |

<p>Magyar természetfilm, Török Zoltán Vidrasors című alkotása nyerte a szlovák Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium díját a pozsonyi Ekotopfilm fesztiválon. Az 1975 óta megrendezett nemzetközi seregszemle elsősorban a természetfilmes szakmának kínál bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget.</p>

De külön kategóriákban indulnak a tudományos ismeretterjesztő filmek, oktatófilmek, dokumentumfilmek, illetve publicisztikai jellegű alkotások is. Idén mintegy négyszáz nevezés érkezett a fesztiválra, az előzsűrizést követően 21 országból 97 film került a versenyprogramba. A fődíjat egy, a sarki jegesmedvékről szóló amerikai alkotás nyerte.

Az október 20-tól 24-ig zajló Ekotopfilm különlegessége, hogy a szűk szakma mellett a nagyközönség is ingyenesen megtekintheti a filmeket, méghozzá Pozsony egyik legnépszerűbb multiplex mozijában. A vetítések jelentős érdeklődés mellett zajlottak, a diákok pedig rendhagyó tanítási órák keretében jártak moziba. A filmeket egyébként további öt szlovákiai nagyvárosban, valamint Prágában is levetítik a közönségnek, a külföldi televíziós csatornák szakemberei pedig szívesen járnak Pozsonyba válogatni.
Török Zoltán filmje a vizes élőhelyek megóvásáért folyó munkát mutatja be a vidrák védelmén, egy személyes történeten keresztül. Kevesen tudják, hogy Európa legnagyobb vidrapopulációja Magyarországon él. Mivel azonban az aszályok és a környezetszennyezés egyre komolyabb problémákat okoznak, a halastavak közelében autópályák, bevásárlóközpontok, kertvárosok épülnek, a vidrák ma egyre nehezebb boldogulnak, számtalan veszély leselkedik rájuk.

Az 50 perces alkotás három fő szálat követ nyomon. Megismerhetjük belőle Gera Pálnak, a magyarországi vidrakutatás és -mentés elkötelezettjének munkáját, nyomon követhetjük egy elárvult vidra felnevelését és „visszavadítását”, valamint gyönyörködhetünk az ország természeti szépségeiben. A történetszálak egy olyan alkotássá állnak össze, amelyben együtt vannak a portré, a dokumentumfilm és a hagyományos természetfilm eszközei, a minél szélesebb körű ismeretterjesztés érdekében.

Krasztev Péter, a Magyar Köztársaság pozsonyi kulturális intézetének igazgatója, a nemzetközi zsűri tagja szerint a feszült magyar–szlovák viszonyon is javíthat ez a díj. „Az Ekotopfilm fesztivál történetében tudtommal először nyert díjat magyar alkotás. Összesen négy magyar film érkezett a seregszemlére, ez szerintem még mindig nagyon kevés ahhoz képest, hogy szomszédos országról van szó. A szlovák–magyar viszony jelenlegi állásában különösen felértékelődnek az ilyen apró sikerek” – véli a bíráló bizottság magyar tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?