Díjat nyert az 1945 a Jeruzsálemi Filmfesztiválon

Jeruzsálem |

<p>Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte el a holokauszttal kapcsolatos művészi alkotásoknak járó Avner Salev Jad Vasem elnöki díjat a 31. Jeruzsálemi Filmfesztiválon.</p>

A film 1945 augusztusának egy napját mutatja be egy magyar vidéki kisvárosban, ahová váratlanul két holokauszttúlélő érkezik, felbolygatva az ott élők lelkiismeretét, eszükbe juttatva az elhurcolt zsidók eltulajdonított vagyonának kérdését. 

A filmet korábban a Háárec című újság kulturális melléklete is kiemelte a vasárnapig tartó fesztivál mezőnyéből, hosszasan méltatta, és kiváló alkotásnak nevezte. Az elismerést csütörtök este a jeruzsálemi Cinemateque-ban személyesen vette át a rendező. 

A díjazott filmet, amelynek forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen készítette Szántó T. Gábor azonos című elbeszéléséből, háromszor vetítették kimagasló sikerrel, telt házzal a fesztivál idején. 

"Más volt a jeruzsálemi fogadtatása, mert a filmben szereplő, a táborból visszatérő túlélők azok is lehetnének, akik ezt az államot alapították, adtunk egy azonosulási pontot" - mondta Török Ferenc az MTI-nek a szerdai vetítést után.

"Mindenkit érdekelt ez Izraelben, nagyon szeretik, mert úgy érzik, a film új szempontot mutat be. Mindenki azt kérdezi, miért nem húsz éve készült el ez a film, miért csak most?" - hangsúlyozta Jeruzsálemben a rendező. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"281680","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

"Ez egy univerzális faluról szól, amelyben magyarul beszélnek éppen, magyarul játszódik, de ez egy olyan dráma, mely bárhol játszódhatna Európában a második világháború után, egy nagyon konkrét időpontról próbál hitelesen beszélni" - tette hozzá.

Az idei tíznapos jeruzsálemi filmfesztiválnak más magyar szereplője is volt, Fliegauf Bence filmrendező az izraeli filmek versenyében volt zsűritag.

A filmes rendezvény a hagyományokhoz hűen elsősorban az izraeli alkotások számára hirdetett meg számos versenyt, külföldről csak néhány kategóriában hívtak meg alkotásokat. 

Az izraeli filmek közül Matan Jaír Állványozás című munkája vitte el a legtöbb díjat, a nemzetközi fődíjat pedig egy koreai film, Szang Szu Hong A parton, éjjel, egyedül című játékfilmjének ítélték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?