Depp furcsa cannes-i visszatérése

jd

Szerdán kezdődött a cannes-i filmfesztivál. Ígéretesebbnél ígéretesebb produkciók szerepelnek a versenyprogramban, a sajtót mégis egy középszerűre sikeredett, francia kosztümös film foglalkoztatja. Illetve az a kérdés, hogy miért fogad vissza kegyeibe az európai filmipar egy Hollywoodban megbukott szexuális bántalmazót.

A kétszeres Arany Pálma díjas svéd rendező, Ruben Östlund vezette nemzetközi zsűri olyan szuperprodukciókat értékel idén, mint a Leonardo DiCaprio és Robert De Niro főszereplésével, Martin Scorsese rendezésében készült Killers of the Flower Moon, a Harrison Ford és Antonio Banderas nevével fémjelzett Indiana Jones és a sors tárcsája, illetve az egyéni stílusáról híres amerikai rendező, Wes Anderson várva várt Asteroid Cityje.A spanyol mester, Pedro Almodóvar versenyprogramon kívüli Strange Way of Life című félórás wes-ternjét már láthatta a fesztivál közönsége – legalábbis egy részük. A vetítésre ugyanis egy szervezési baklövés miatt nem jutott be több száz, jeggyel rendelkező néző – azután, hogy egy órán át ácsorogtaka mozi előtt a szakadó esőben.

A figyelem középpontjában leginkább azonban egy versenyen kívüli produkció áll. A Jeanne du Barry című francia romantikus történelmi filmben Johnny Depp alakítja XV. Lajos francia királyt, a produkció rendezője Maiwenn. A 46 éves francia színésznő-rendezőnőnek ez a hatodik alkotása, és ő játssza a film címszerepét is, azaz XV. Lajos francia király utolsó hivatalos szeretőjét. Maiwenn és Depp oldalán olyan ismert francia színészek láthatók, mint Pierre Richard, Benjamin Lavernhe, Melvil Poupaud vagy India Hair.

Johnny Depp jelenléte a cannes-i filmfesztiválon ellentmondásos véleményeket vált ki. A sztárt, aki nemrég mászott ki zaklatásos botrányából, öt éve teljességgel mellőzi a hollywoodi filmipar. Depp tavaly júniusban megnyerte volt felesége, Amber Heard ellen folytatott rágalmazási perét, miután a színésznő családon belüli erőszakkal vádolta. Az ügy, melynek során kiteregették a volt pár meglehetősen gyomorforgató szennyesét, hatalmas port vert, a döntés pedig nem várt fordulatot hozott a MeeToo mozgalom történetében. Nos, aki akkor a felszínes híreken túl követte, hogy milyen bizonyítékok mutattak rá Depp erőszakosságára, azt talán nem kell győzködni arról, hogy a színésznek miért nincs helye a filmiparban (sem pedig a nyilvánosság előtt). Tegyük hozzá, hogy Depp a szintén rágalmazás címén indított peréta brit bulvár napilap, a The Sun ellen 2020-ban elvesztette, a bíróság döntése értelmében a lap a színész erőszakosságáról szóló állításai „lényegében igazak” voltak.

Deppet a nyitófilm premierjén hatalmas tapssal fogadta a közönség. Ezt megelőzően azonban több mint száz színész írta alá azt a fesztivál szervezőihez intézett levelet, amelyben kifogásolják, hogy megengedték Deppnek a részvételt, és amely a francia Liberation című lapban jelent meg. A nyílt levél egyébként a fiatal francia színésznő, Adèle Haenel felszólalását követte, aki kijelentette, otthagyja a francia film-ipart, mivel az „általános engedékenységgel viseltet a szexuális agresszorok irányában.” Haenel egyébként a Portré a lángoló fiatal lányról című filmben alakított szerepével vált híressé, amely pár éve hatalmas sikert aratott éppen Cannes-ban.

Szintén különös szellemben zajlott a Jeanne du Barry sajtótájékoztatója, melyről Maiwenn és Depp is késett – utóbbi háromnegyed órát – valószínűleg azért, hogy elkerüljék a kellemetlen kérdéseket. Maiwenn a februári ügye miatt érezhette magát kínosan a sajtó előtt (egy újságíró azzal vádolta meg, hogy a rendezőnő leköpte, amit Maiwenn többé-kevésbé elismert), erről azonban nem esett szó. Deppet viszont emlékeztették, hogy sokan nem nézik jó szemmel, hogy részt vesz a filmfesztiválon. Arra a kérdésre, hogy a Jeanne du Barry-filmet visszatérésnek tekinti-e, a színész kitérően válaszolt, azt állítva, hogy mindaz, ami az elmúlt öt-hat évben elhangzott róla a médiákban, nem más mint „fantasztikusan, horrorisztikusan megírt kitaláció.”

A film minden bizonnyal nem lesz azonban az amerikai színész nagy visszatérése –  legalábbis az eddigi kritikák alapján, melyek javarészt sekélyesnek tituláljáka gyönyörű díszletben forgatott kosztümös drámát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?