Decemberben: VI. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál

Pozsony. December 3-ától 11-éig ismét az Auparkban lévő Palace Cinemas ad otthont Szlovákia legnagyobb filmes rendezvényének, a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválnak. E szemle külföldi presztízsének növekedését az is mutatja, hogy az idén négyszáz mozgóképet küldtek a fesztivál válogatóbizottságának.

Pozsony. December 3-ától 11-éig ismét az Auparkban lévő Palace Cinemas ad otthont Szlovákia legnagyobb filmes rendezvényének, a Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztiválnak. E szemle külföldi presztízsének növekedését az is mutatja, hogy az idén négyszáz mozgóképet küldtek a fesztivál válogatóbizottságának. Ebből 164 került be a programba. Száztíz a játékfilm – ez kevesebb, mint amennyiből a tavalyi közönség válogathatott. A csökkentésnek nem anyagi vonzatai vannak. A rendezők azért választották ezt a megoldást, hogy növelni tudják egyes – mindenekelőtt a nagy közönségsikerre számító – filmek vetítési számát, s ezeket a mozgóképeket ily módon többen megnézhessék. Úgy tervezik, hogy a szemlének otthont adó hét teremben naponta négy vetítést tartanak, ami napi két vetítéssel több, mint tavaly – a kilenc nap alatt ez összesen 260 vetítést jelent.

A 164 film ötvenegy országból származik, amelyek között olyanok is vannak, mint Peru, Thaiföld, Malajzia, Örményország, Luxemburg, Indonézia s nem utolsósorban Óceánia és a fekete földrész is képviselteti filmművészetét.

Az idei szemlét a szlovák film ünnepének is nevezhetjük, hiszen a fesztivál történetében első alkalommal nyitják meg Az új szlovák filmek szekciót, amelyben tizenkét új szlovák filmet mutatnak be. Mi több, ez évben – a tavalyitól eltérően – a versenyben is van hazai film, mégpedig Katarína Šulajová Két szótaggal elmaradva című 2004-es munkája. A fesztivál fő szekciójában, az Első- és másodfilmes rendezők alkotásainak versenyében tizenkilenc produkció szerepel: a már említett szlovákon kívül iráni, perui, izraeli, kínai, hongkongi, tajvani is versenybe száll. Ezúttal magyar filmnek is drukkolhatunk majd a pozsonyi szemlén – Fliegauf Benedek más fesztiválokon már díjazott Dealerének (egyebek között elnyerte a 10. Athéni Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Athéné-díjat). Az öttagú nemzetközi zsűrinek is lesz magyar tagja, Fekete Ibolya személyében.

A hagyományt folytatva az Európai film szekció az idén is igazi európai filmslágereket kínál. Ennek minden bizonnyal legvonzóbb darabja a spanyol film lesz, Pedro Almodóvar nagy port felvert új opusa, a Rossz nevelés, melynek a fesztiválon tartják a szlovákiai premierjét. A német filmet Volker Schlöndorff képviseli A kilencedik nap című filmjével. Schlöndorff rendezte 1979-ben Günter Grass azonos című regénye alapján A bádogdob című opust, amely az egyetlen Oscar-díjjal jutalmazott német film. A moszkvai fesztiválon hangzatos sikert aratott Dimitrij Meskijev új filmje, mindenekelőtt azzal, hogy a megszokottól eltérő képet mutat a II. világháborúról, elsősorban az orosz frontról – ezért bizonyára Pozsonyban is nagy számban vonzza majd a nézőket.

Láthatjuk majd a világ legidősebb – máig alkotó – rendezőjének, Manoel de Olivierának Un film parlé című portugál, olasz és francia koprodukcióban készült filmdrámáját, amely a tavalyi velencei fesztiválon szerzett díjat.

Az Árral szemben elnevezésű szekcióban független filmesek alkotásai szerepelnek. A koreai Kim Ki-duk Tavasz, Nyár, Ősz, Tél... és Tavasz című filmje az előrejelzések szerint biztos meglepetést szerez majd, mert ez az opus teljesen más, mint amilyet várna tőle a néző – meglátjuk.

A Zoom szekció ezúttal az izlandi filmtermésből válogat, a Szabad zóna kategória témája – az ifjúság határok nélkül – is érdekesnek ígérkezik.

Jó hír, hogy a múlt év kellemetlen tapasztalatait elkerülendő, az idén elővételben is árusítják a belépőjegyeket, s a hosszú sorban állást megelőzendő, a fesztivál ideje alatt is több jegypénztárt üzemeltetnek majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?