Dawkins meséje

<p><strong>Sánta Szilárd recenziója Richard Dawkins memoárjáról.</strong></p>

A remek evolúciós biológus, etológus és kiváló tudomány-népszerűsítő könyvek szerzője, Richard Dawkins memoár írásába fogott, melynek első kötete, A csoda bűvöletében – Egy tudós lenyűgöző életútja immár magyarul is olvasható. A második kötet a tervek szerint idén jelenik meg, és remélhetőleg a magyar fordítás is gyorsan elkészül. Az első kötet a kis Richard születésétől a világhírnevet meghozó könyv, Az önző gén (1976) megjelenéséig kalauzolja az olvasót.

Vajon az idők során az ember tényleg folyamatosan ugyanaz a személy marad? – teszi fel a kérdést a visszaemlékezésben Dawkins. Sokan valószínűleg nemmel válaszolnánk a feltett kérdésre. A szerző ellenben úgy véli, hogy identitása egész életében változatlan maradt.

A visszaemlékező élvezetesen ugrándozik a családfán, sztorizik, és közben a brit gyarmatbirodalom afrikai kontinensének mindennapjaiba is bepillantást nyerünk (tegyük hozzá: a jómódú, fehér gyarmatosító szemével). Az iskolarendszer ismertetésekor, bírálatakor megjelennek Dawkins máshonnan ismert vesszőparipái: a kritikai gondolkodásra való nevelés fontossága és a nem „előadás-központú” oktatás hatékonyságába vetett hite. Az előttünk föltáruló életutat figyelve az a benyomásunk, hogy Dawkins esetében valóban egyenes út vezetett az oxfordi katedráig. Az időrendet követő visszaemlékezés bizonyos életszakaszoknak nagyobb figyelmet szentel, máshol vázlatosan összefoglal, tömörít, kihagy. A fejezetek aránytalansága természetes velejárója lehet a memoárnak, azonban néhány kísérlet, ábra aprólékos bemutatása nem tűnik indokoltnak. Az egyes szakaszokat, eseményeket gazdag fotóanyag illusztrálja, a kimaradt anyagokat pedig az érdeklődők az internetes függelékben találhatják meg. A szerző kitűnő íráskészsége, finom humora, stílusos eleganciája, bámulatos nyelvi és gondolati pontossága ebben a könyvében is emlékezetes marad. Dawkins-rajongóknak kötelező!

Richard Dawkins: A csoda bűvöletében – Egy tudós lenyűgöző életútja. Fordította: Kelemen László. Libri Könyvkiadó, 2015. 312 o.

Értékelés: 8/10

Sánta Szilárd

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?