Cserzés

Megesik, hogy kisebb állatok prémjét magunk akarjuk kidolgozni. Semmi különleges berendezés nem kell hozzá, csak ügyesség és pontos munka.
A helyesen lenyúzott bőrt felső felével kifordítva deszkára feszítjük és letisztítjuk róla a húscafatokat, zsírmaradványokat, hogy a sós vagy timsós víz mindenütt átjárhassa.

Megesik, hogy kisebb állatok prémjét magunk akarjuk kidolgozni. Semmi különleges berendezés nem kell hozzá, csak ügyesség és pontos munka.

A helyesen lenyúzott bőrt felső felével kifordítva deszkára feszítjük és letisztítjuk róla a húscafatokat, zsírmaradványokat, hogy a sós vagy timsós víz mindenütt átjárhassa. Levegős helyen átszárítjuk, de sohasem kályha közelében vagy napon. A fejet és lábrészeket levágjuk, házinyúlnál a farkincát is. Bárányét, kecskéét felvágjuk, a szemgödörbe kanalat szúrunk. Ha nem akarjuk az állatot fölvágni, akkor henger alakú tönkre húzzuk.

A tulajdonképpeni cserzés abban áll, hogy a belső oldalt ismételten bedörzsöljük tömény timsóoldattal, 1 órát pihentetjük és szárítjuk. Többször át kell dörzsölni, míg a bőr timsóval van átitatva. Azután hígított glicerinnel kenjük be, azaz bedörzsöljük, hogy hajlékony legyen. A kézzel való átgyúrás még fokozza hajlékonyságát.

Házinyúlprémet másként is kikészíthetünk. Mikor megtisztítottuk minden hús- és zsírrésztől, szőrtelen felét beszórjuk megnedvesített árpával, így hagyjuk néhány napig meleg szobában heverni. 4-6 nap múlva megtisztítjuk és tömény timsóval kevert konyhasóoldatba tesszük, melyet 10 fokra melegítettünk. 20 napig érni hagyjuk, közben többször is megforgatjuk. A 21. napon kivesszük, megszárítjuk, sós vízzel nedvesítjük, és újra megszárítjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?