Cselekvő személyiségek

Kassa. A Csemadok legmagasabb kitüntetése, a Fábry-díj történetében először nem egy személy, hanem egy család kapta a díjat. Koncsol László, a Fábry-emlékbizottság elnöke a kassai Fábry Napokon ismertette a testület döntését, melynek értelmében az emlékplakett idén a Horkay családot illeti.

Kassa. A Csemadok legmagasabb kitüntetése, a Fábry-díj történetében először nem egy személy, hanem egy család kapta a díjat. Koncsol László, a Fábry-emlékbizottság elnöke a kassai Fábry Napokon ismertette a testület döntését, melynek értelmében az emlékplakett idén a Horkay családot illeti. A szlovákiai magyar közéletben és kultúrában évtizedek óta aktívan tevékenykedő família érdemeit Köteles László, a Csemadok országos alelnöke méltatta, aki szerint a megtisztelés elsősorban az apát, néhai Horkay Andor református lelkészt és feleségét Erzsébetet illetné, mivel gyermekeikben, unokáikban cselekvő egyéniségek sorát adták a felvidéki magyarságnak. A bodrogközi Zemplén községből származó családfő hét gyermeke, valamint azok gyermekei ragaszkodnak honi magyar gyökereikhez, felvállalják a hit, a magyar kultúra megőrzésének és fejlesztésének feladatát. Andor, Árpád, Zsuzsanna, László és Éva képviselő-testületek tagjaiként sokat tettek szűkebb környezetükért, egy-két iskolának pedig nemcsak a színvonala, de léte is az ott működő Horkayaktól függ. Andor és László egy-egy Csemadok-alapszervezet elnöke, Árpád, Márta és Éva pedig népi együttesek vezetői. A Horkay család tagjainak nevéhez kötődnek a kisráskai Tasnádi Napok, a Csemadok Nagyidai Dal- és Táncünnepélye, valamint az Alsólánci Kulturális Ünnepély. „Apai örökségként, nyakas kálvinistákhoz méltóan megtartanak hitet, nyelvet, nemzetet. Többen közülük a Szlovákiai Református Egyházon belül szolgálják a hitet, tisztségviselőként, László például kurátor, Andor presbiter, de az utódok sorát immár gyarapítja leendő református lelkész is. Az 58 tagú famíliában – 7 testvér, házastársak, gyerekek, 16 unoka és 18 dédunoka – található több pedagógus, technikus, közgazdász, vállalkozó, fafaragó mester, orvos; több vers- és mesemondó, énekes, kézműves. Az iskoláink megmaradásáért folytatott harcok idejében a legékesebb bizonyítékát adták a magyar anyanyelvű oktatás értékteremtő, jövőt és embert formáló értékeinek” – mondta ünnepi beszédében Köteles László, hozzátéve, hogy a gyerekek és unokák számából ítélve nem a Horkayakon múlott az idei népszámlálás nem éppen biztató eredménye. A hét testvér, Erzsébet, Zsuzsanna, Andor, Árpád, Elemér, László és Béla nevében a rangidős Horkay László vette át a díjat. Lapunknak elmondta, a jövőben szeretnék felvenni a kapcsolatot olyan felvidéki családokkal, akik hozzájuk hasonló hittel és törekvéssel ápolják kultúránkat. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?