Kultúra

Csehy Zoltán sem veszi át a Térey-ösztöndíjat

Lapunk csütörtöki számában ismertettük azoknak a névsorát, akik megkapták a Petőfi Irodalmi Múzeum Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíját. Az összeg rendkívül jelentős, havi 320 ezer forint két éven át. Bartók Imre író azonnal jelezte, hogy nem fogadja el az ösztöndíjat, mert átláthatatlannak tartja az odaítélés körülményeit és kritériumait. Most csatlakozott hozzá a két hazai magyar kiválasztott egyike, Csehy Zoltán költő, műfordító is, aki szerint gyanítható, hogy a döntőbizottság tagjait aligha irodalomesztétikai szempontok vezették.
Juhász Katalin

2020. január 25. 17:48

Csehy Zoltán
Csehy Zoltán - Somogyi Tibor felvétele

Úgy tűnik, a jelöltek egy része nem is tudta, hogy valamelyik írószervezet javasolta őket az ösztöndíjra. Ön hogyan reagált, amikor meglátta a nevét a 45 kiválasztott között?

A Térey-ösztöndíjat nem pályázati úton ítélik oda, hanem számomra ismeretlen és kifürkészhetetlen okokból, állítólag jelölések alapján. Ha a kritériumok irodalomsztétikaiak lennének, akkor nem világos, hogy miként szerepelhet egyazon listán például egy élő klasszikus és egy olyan dilettáns szerző, akinek „költői” munkái tájainkon pályakezdése óta közröhej számba mennek.Vagy az volt az elgondolás, hogy az irodalmi élet parazitáit és aljpopulációját csak mások legitimáló erejével lehet jutalmazni? Miután elolvastam az ösztöndíjszerződés-tervezetet, az egyébként nemes célok visszaigazolódásának esélyeit nem láttam világosan, ráadásul a következő két évre más alkotói, tudományos terveim voltak, ezért a szerződést nem írtam alá. Térey János (akivel ha nem is túl közeli, de kölcsönös megbecsülésen alapuló barátságot ápoltam) emlékét tisztelem, és kívánom, hogy a nevével fémjelzett ösztöndíjrendszer egyszer tényleg kikristályosodjon. Jelenleg számomra maga a káosz.

Két hazai irodalmár is Térey-ösztöndíjas lett

2020. január 23. 11:12

Két hazai irodalmár is Térey-ösztöndíjas lett

Milyen más célra lehetne felhasználni ezt az első látásra is irreálisan magas összeget?

Nem vagyok irodalompolitikus, se döntéshozó, fantáziálni meg fölösleges. Először én is arra gondoltam, hogy a tavaly elhunyt Térey János emléke miatt elfogadom az ösztöndíjat, és az összeget átutalom az újjáélesztett Baumgarten-díj kuratóriumának, akik világos szakmai alapon szétoszthatják majd, s így a pénz az irodalomban maradna. Ezt a szerződés, mely különféle kötelezettségeket ró az ösztöndíjasra, nem teszi lehetővé.

Miért tartja kártékonynak az alkotói ösztöndíjak odaítélésének ezen a módját?

Hangsúlyozom: nem ismerem az odaítálés kritériumait, feltételrendszerét, szándékait. Az eredményt látom, és ez ebben a politikai frusztrációkkal megfertőzött kulturális térben nem nyugtat meg. Hogy az ösztöndíjról lemondtam, személyes döntés, se egyetértő vállveregetést nem várok, se mások döntéseit nem akarom közvetve megkérdőjelezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ma van az utolsó nap, amikor átvehetik a választói igazolványt, melynek segítségével az ország bármely szavazókörében voksolhatnak ⋌(TASR-felvétel)

Holnap új parlamentet választunk

koronavírus

Továbbra sincs koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Szlovák Posta

A Szlovák Posta is óvintézkedéseket foganatosít a koronavírus miatt

marian kočner

Kočner szavazhat a rács mögött a politikus haverjaira, ha akar

Gál Gábor

Gál úgy véli, az igazságügyi tárca holtpontra jutott

koronavírus

Koronavírus – A kór fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma a világban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.