Kultúra

Csehy Zoltán sem veszi át a Térey-ösztöndíjat

Lapunk csütörtöki számában ismertettük azoknak a névsorát, akik megkapták a Petőfi Irodalmi Múzeum Térey Jánosról elnevezett alkotói ösztöndíját. Az összeg rendkívül jelentős, havi 320 ezer forint két éven át. Bartók Imre író azonnal jelezte, hogy nem fogadja el az ösztöndíjat, mert átláthatatlannak tartja az odaítélés körülményeit és kritériumait. Most csatlakozott hozzá a két hazai magyar kiválasztott egyike, Csehy Zoltán költő, műfordító is, aki szerint gyanítható, hogy a döntőbizottság tagjait aligha irodalomesztétikai szempontok vezették.
Juhász Katalin

2020. január 25. 17:48

Csehy Zoltán
Csehy Zoltán - Somogyi Tibor felvétele

Úgy tűnik, a jelöltek egy része nem is tudta, hogy valamelyik írószervezet javasolta őket az ösztöndíjra. Ön hogyan reagált, amikor meglátta a nevét a 45 kiválasztott között?

A Térey-ösztöndíjat nem pályázati úton ítélik oda, hanem számomra ismeretlen és kifürkészhetetlen okokból, állítólag jelölések alapján. Ha a kritériumok irodalomsztétikaiak lennének, akkor nem világos, hogy miként szerepelhet egyazon listán például egy élő klasszikus és egy olyan dilettáns szerző, akinek „költői” munkái tájainkon pályakezdése óta közröhej számba mennek.Vagy az volt az elgondolás, hogy az irodalmi élet parazitáit és aljpopulációját csak mások legitimáló erejével lehet jutalmazni? Miután elolvastam az ösztöndíjszerződés-tervezetet, az egyébként nemes célok visszaigazolódásának esélyeit nem láttam világosan, ráadásul a következő két évre más alkotói, tudományos terveim voltak, ezért a szerződést nem írtam alá. Térey János (akivel ha nem is túl közeli, de kölcsönös megbecsülésen alapuló barátságot ápoltam) emlékét tisztelem, és kívánom, hogy a nevével fémjelzett ösztöndíjrendszer egyszer tényleg kikristályosodjon. Jelenleg számomra maga a káosz.

Két hazai irodalmár is Térey-ösztöndíjas lett

2020. január 23. 11:12

Két hazai irodalmár is Térey-ösztöndíjas lett

Milyen más célra lehetne felhasználni ezt az első látásra is irreálisan magas összeget?

Nem vagyok irodalompolitikus, se döntéshozó, fantáziálni meg fölösleges. Először én is arra gondoltam, hogy a tavaly elhunyt Térey János emléke miatt elfogadom az ösztöndíjat, és az összeget átutalom az újjáélesztett Baumgarten-díj kuratóriumának, akik világos szakmai alapon szétoszthatják majd, s így a pénz az irodalomban maradna. Ezt a szerződés, mely különféle kötelezettségeket ró az ösztöndíjasra, nem teszi lehetővé.

Miért tartja kártékonynak az alkotói ösztöndíjak odaítélésének ezen a módját?

Hangsúlyozom: nem ismerem az odaítálés kritériumait, feltételrendszerét, szándékait. Az eredményt látom, és ez ebben a politikai frusztrációkkal megfertőzött kulturális térben nem nyugtat meg. Hogy az ösztöndíjról lemondtam, személyes döntés, se egyetértő vállveregetést nem várok, se mások döntéseit nem akarom közvetve megkérdőjelezni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Filip Mónika (Képarchívum)

Filip Mónika: „Azt szeretnénk, ha úgy tanítanák a szlovákot, mint második nyelvet”

rimaszombat városháza

Rimaszombat még nem csökkenti az alkalmazottak bérét

koronavírus dunaszerdahely

Koronavírus-teszt Dunaszerdahelyen

dddd

Karanténhorror erős idegzetűeknek

Balázsfa

Zöldséget a kistermelőtől

koronavírus

Elfogadta a parlament az egészségügyre vonatkozó új intézkedéseket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.