CSALÁDI KÖRBEN AZ ORVOSSAL

Mi a bölcsőhalál
Aggódó kismama jeligére: „Nemrégen a falunkban meghalt egy négy hónapos csecsemő. Mindenkit megrázott a hír, mert egészségesen született, és a halála előtt sem volt beteg. A szülőknek azt mondták, a baba bölcsőhalálban halt meg.

Mi a bölcsőhalál

Aggódó kismama jeligére: „Nemrégen a falunkban meghalt egy négy hónapos csecsemő. Mindenkit megrázott a hír, mert egészségesen született, és a halála előtt sem volt beteg. A szülőknek azt mondták, a baba bölcsőhalálban halt meg. Szeretném tudni, mi ez a betegség, és ha nem lehet felismerni, akkor megelőzhető-e?”

A bölcsőhalál orvosi néven csecsemőkori hirtelen halál, vagy röviden SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), egészséges csecsemőket érint, és a halál utáni vizsgálatok nem adnak magyarázatot arra, hogy a látszólag egészséges csecsemő miért hunyt el. Bár a bölcsőhalál okát az elmúlt években intenzíven kutatták az újszülöttgyógyászok, a kiváltó okot még ma sem tudják megnevezni. Viszont sokat tudnak arról, hogy mely körülmények és tényezők növelik meg ennek a veszélyét.

A bölcsőhalál egy hónapos és egyéves kor között a leggyakoribb halálok. Leginkább a 2-5 hónapos életkor közötti csecsemők veszélyeztetettek. Fiú csecsemők között másfélszer gyakoribb. Koraszülöttség és az alacsony születési súly fokozza a bölcsőhalál előfordulásának veszélyét. Veszélyeztetettebbek azok a csecsemők, akiknél életük során előfordult, hogy nem vettek levegőt, elszürkültek, elsápadtak, vagy testük petyhüdté vált, esetleg megfeszült, és ennek okát az orvosi vizsgálat nem tudta megállapítani. A legtöbb csecsemőt, aki váratlanul, minden megmagyarázható ok nélkül álmában hal meg, hason fekve, arccal oldalra fordulva találják. Többszörösen növelheti a tragédia bekövetkeztének esélyét a terhesség és a szoptatás alatti, illetve a csecsemő jelenlétében való dohányzás. Kockázati tényező a terhesség alatti mértéktelen alkoholfogyasztás, valamint a kábítószer-élvezet. A bölcsőhalál bármely évszakban, a nap bármely időpontjában előfordulhat, de gyakoribb a hidegebb hónapokban és az éjszakai órákban. Veszélyes a csecsemő túlhevülése, túlöltöztetése is.

100%-os biztonsággal nem lehet megelőzni a bölcsőhalált. Lényeges azonban, hogy tudatosan csökkentsük (amennyire csak lehet) a kockázati tényezőket. A terhesség alatt a kismama ne dohányozzon, ne igyon alkoholt és ne fogyasszon kábítószereket. Járjon terhesgondozásra. A baba megszületése után javasolt alváshoz a hátára fektetni őt. A szoptató anyukák egyáltalán ne dohányozzanak, és a csecsemő jelenlétében se cigarettázzon senki. A bölcsőhalál tekintetében a hasra fektetés mellett pillanatnyilag a dohányzást tartják a legfontosabb kerülendő rizikófaktornak. Ajánlatos a csecsemőt minél tovább szoptatni. Az ilyen babák ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben, és közöttük ritkább a bölcsőhalál is. A második és a hetedik hónap között vigyázni kell, hogy a baba alvás közben ne melegedjen túl. A szoba hőmérséklete optimális esetben 16-20 Celsius fokú legyen. Ne fektessük a csecsemőt fűtőtest közelébe, és óvjuk a közvetlen napsugárzástól is. Babahordozó táskát se tegyünk olyan padlóra, ahol padlófűtés működik. Ha egy egészséges csecsemő homloka és tarkója túl sokat izzad, ez azt jelenti, hogy kimelegedett. Éjszaka a csecsemő a szüleivel egy szobában, de külön kiságyban aludjon. Ne használjunk dunyhákat, tollból készült takarókat. A plüssállatkák is akadályozhatják a baba légzését. Ajánlatos a rugdalózó és a hálózsák használata. Ha a babát mégis betakarjuk, akkor a takaró csak a mellkasáig érjen, és az ágy végénél tűrjük a matrac alá. Az utóbbi időben egyes szakemberek ajánlják a játszócumit, ez ugyanis olyan élettani folyamatokat indít be, amelyek megakadályozzák a légzés leállását.

Orvosi javaslatra, vagy a szülők megnyugtatására beszerezhetők olyan készülékek (légzésfigyelő monitorok), amelyek folyamatosan érzékelik a baba légzését, és légzésleállás esetén riasztanak. Ez a készülék általában a kiságy matraca alá helyezett érzékelővel működik, így nem zavarja a csecsemőt. A monitor riasztása esetén viszont nagyon fontos, hogy a szülő azonnal megkezdje a baba újraélesztését. Ha a szakszerű segítség helyett pusztán csak mentőre vár, akkor a később megérkező szakember sem tud már teljes értékű segítséget nyújtani. A babát azonnal ki kell venni a kiságyból, levetkőztetni, megpaskolni, megcsipkedni. Ha nem indul be a légzés, fontos a légutak szabaddá tétele, befúvásos lélegeztetés, szükség esetén a vérkeringés újraindítása.

Kedves jövendő anyuka! A gyermekkor első hónapjai talán a legkedvesebbek. Ne hagyja, hogy túlzott és netán felesleges aggodalma beárnyékolja ezt az időszakot.

Csecsemőkori szájpenész

Aggódom jeligére: „Két hónapos kislányom szájacskájában (főleg a nyelvén) apró, fehér foltocskák képződtek. Megpróbáltam kamillás oldattal letörölgetni, de csak néhol sikerült. Pár nap múlva a foltok újra előjöttek. Tanácstalan vagyok, mert a kicsi nyugtalanabb és sírósabb is.”

A leírtak alapján kislánya szájában bizonyosan ún. szájpenész, szájgombásodás alakulhatott ki. A fiatal csecsemő szájnyálkahártyáján az orcákat bélelő oldalsó felszínen, a nyelven, a lágy szájpadon tejfehér foltocskák jelennek meg, melyek nagy fehér lepedékké is összefolyhatnak. Okozója a candida albicans nevű élesztőgomba. A csecsemőben nincs veleszületett immunitás az élesztőgombákkal szemben. Először a szülés során, majd az anya bőréről és az anyatejből jutnak be szervezetébe az emésztőrendszerét védelmező baktériumok. Leginkább tehát újszülöttekben vagy legyengült csecsemőkben látjuk a szájpenészt. Legtöbbször ártalmatlan, fájdalmatlan állapot, de a csecsemő néha elvesztheti étvágyát is, és gyakrabban hányhat. Előfordul, hogy magától megszűnik, kivált ha a csecsemő az alapbetegségből meggyógyul, mégis helyesebb nem várni erre, hanem orvosi segítséget kérni. A szájpenész hajlamos a visszaesésre, ha a csecsemő különben sem egészséges, ezért a csecsemő felerősítése még fontosabb, mint a helyi kezelés. A szájüreg kitörölgetése fölösleges, mert a betegség lefolyásán semmit sem változtat, ellenben újabb sarkokba sodorhatjuk a gombákat. A kórokozó szívesen él a cumin, ezért a cumikat mindig ki kell főzni (szájpenész nélkül is). Még jobb egyszer használatos cumit alkalmazni. A szájpenészt mindig orvossal kezeltesse. Ma már hatásos gombaölő készítmények léteznek, amelyek gyors javulást hoznak. Az elhanyagolt szájpenész a mélyebb légutakba és a nyelőcsőbe is lekúszhat, ami további komplikációkat okozhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?