Budapesten találkoztak a visegrádi operaigazgatók

Budapest |

<p>Budapesten találkoznak a visegrádi országok operaigazgatói; a vasárnap kezdődő, kétnapos megbeszélésen a közös problémákra és kihívásokra, például az állami szerepvállalás csökkenése okozta gondokra keresnek választ.</p>

Mint azt Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház (MÁO) főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján felidézte, az Opera Európa nevű szervezet, amelynek több mint száz jelentős intézmény tagja, októberben Budapesten rendezi soron következő kongresszusát. Ezt előkészítendő tartják a visegrádi operaigazgatók hétvégi összejövetelét, amelyen a varsói, pozsonyi, kassai és prágai direktorok mellett megfigyelőként részt vesz a bécsi Staatsoper vezetője, Ioan Holender, és amelyre egy szlovéniai képviselőt is várnak.

A költségvetések bizonytalansága a legnagyobb probléma ezekben az országokban - mutatott rá Vass Lajos, megjegyezve, hogy a MÁO a többiekhez képest még jó helyzetben van, bár ők sem tudják, vajon idén biztosan megkapják-e a három évre garantált 5,3 milliárd forintos állami támogatást.

Közös gond az operaházak működését szabályozó, segítő törvények értelmezése. A művészek közalkalmazotti, illetve megbízási szerződéses jogviszonya, a létszám is minden helyen fejfájást okoz az igazgatóknak - fűzte hozzá.

A főigazgató szerint a nehéz kérdésekre a hasznos válaszok a térségi együttműködés szorosabbra fűzésében, illetve a forrásbővítés módszereinek közös fejlesztésében rejlenek.

Mihályi Endre kommunikációs igazgató hozzátette: az Opera Európa konferenciáján is körüljárják majd azt a kérdést, hogy mi módon erősíthető a fundraising, vagyis a pénzgyűjtő tevékenység.    

Vass Lajos elmondta: úgy látja, hogy az együttműködés először a szakembercserében indulhat meg, de a díszletgyártás és a jelmezkészítés koordinálásában is lehet tartalék.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Állami Operaház 121. és 122. szezonjának összevont évkönyvét. Mint azt Vass Lajos kiemelte, hiánypótló munkáról van szó, hiszen a kötetek 2004-ig folyamatosan megjelentek. Az azóta történt lemaradást a nyomdából májusban kikerülő, következő könyvvel hozzák be, amely a 123. és 124. évad előadásainak szereposztásait, társulati névsorát és egyéb fontos információit tartalmazza.

Őszre, az Ybl-palota megnyitásának 125. évfordulójára egy öt órányi hanganyagot tartalmazó CD jelenik meg a Hungaroton gondozásában egy kísérő könyvvel, szemelvényeket adva a dalszínház aranykorából. Tervezik a Scolar Kiadóval együttműködésben egy fotóalbum megjelentetését is, amely egy képzeletbeli napját jelenítené meg a Magyar Állami Operaháznak hajnaltól éjfélig, a csillárpadlástól a pincéig.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?