Bródy János, Beatles, punk és trip-hop: Jónás Vera elszabadul

<p>Játékosan vad, innovatív, de egyben hű&nbsp; is a már megtalált, &bdquo;jónásverás&rdquo; hanghoz. Megjelent a magyar Suzanne Vega második albuma Tiger, Now! címmel.</p>

A cím- és egyben programadó dal szaggatottságával, feszült ritmusával, merész gitáreffektjeivel és persze Vera kieresztett hangjával remek indítás, azonnal bevezet ebbe az új, harapósabb hangzásvilágba. Következik a depresszív Ordinary, amely fokozatosan vált keményebb hangzásra, a végén jön a már-már katartikus, a fájdalmat világba kiáltó vadulás.  Egy könnyed, laza, a debütáló albumot megidéző „egyszálgitáros” dal (Find Your Keys) után máris érkezik a következő meglepetés, egy Szabó Lőrinc-vers feldolgozása (Szél hozott, szél visz el). A játékos-scattelős indítás után a korábban Halász Judit és Koncz Zuzsa által is előadott Bródy János-szerzeményből egy dögös, felszabadult rocksláger kerekedik, rögtön csúcsra járatva a lemezt. Pedig hol van még a vége!

Dzsesszes és rockos elemeket vegyít a kissé borongós Say Goodbye, majd következik a pörgősebb Over & Over Again, hogy előkészítse a terepet a forgószélszerű, csörömpölős, punkos-torzított Walk Away-nek. Ez a mindösszesen másfél perces szösszenet megint egy újabb oldaláról mutatja meg a dalszerző-énekesnőt. Ez is jól áll neki, akárcsak a feldolgozások, a Beatles-féle Michelle játékos, minimalista újragondolása egy igazi kis csoda. Az akusztikusgitár-alapú Where Was I megint visszaidézi egy kicsit az előző album hangulatát, de meglepetéseket is tartogat, főleg amikor a csendes lezárás helyett hirtelen a húrokba csapnak. Egyik személyes kedvencem a meditatív, ellazulós, trip-hopos Only Girl, amelyben az elektronika dominál, majd a dal második felében a háttérben megszólal az akusztikus gitár is, tökéletes harmóniát teremtve. Az albumot a Wanted című EP-ről már ismert Send Your Love zárja, az elektronikus és rockos hangzás elegyítése, a vokálok egymásba játszása teszi igazán egyedivé és élvezetessé az utolsó dalt.

A Jónás Vera Experiment – melyben a jelenlegi felállás szerint az énekes-dalszerzőt Fenyvesi Márton gitáros, Csizmás András basszusgitáros és G. Szabó Hunor dobos kíséri - 2013-ban robbant be a magyar könnyűzenébe energikus, játékos és eredeti stílusával. Ekkor jelent meg első lemezük, a jobbára akusztikus, félig popos, félig dzsesszes hangvételű Game, majd egy évre rá a Wanted című EP. A zenekart meghatározó játékos kísérletezés az új albumtól sem áll távol. A Tiger, Now! eklektikussága ellenére egységes, kiforrott anyag, sokszínű, izgalmas és fantáziadús dalokkal. Aki kedvet kapott hozzá, ingyenesen meghallgathatja a Spotify zenei portálon.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"226804","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Vera Jonas Experiment: Tiger, Now!,  Launching Gagarin Records & Management, 2016

Értékelés: 9/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?