Bizarr feltámadás

<p>Koncertkörútra küldi Whitney Houstont egy amerikai cég, amely lazán képes áthidalni azt a hátráltató körülményt, hogy az énekesnő 2013-ban elhunyt. A Hologram USA-nak nem ez az első ilyen vállalkozása, és úgy tűnik, a rajongók imádják a feltámadás 21.&nbsp;századi verzióját.&nbsp;</p>

Az első hologram produkciót 2012-ben valósította meg a cég, akkor Tupac Shakurt, az 1996-ban elhunyt rappert varázsolták a Coachella Fesztivál színpadára három dimenzióban. A zenekar élőben játszott, Tupac pedig élő kollégáival együtt rappelt. Egy régi koncertfelvételét használták fel ehhez az attrakcióhoz, amely állítólag olyan életszerű volt, hogy alig lehetett észrevenni a digitális trükköt. A közönség őrjöngött, a kritikusok nagy része úgyszintén, bár egészen más okból. 

A „fellépés“ után elindultak a találgatások, hogy vajon ki lesz a következő elhunyt előadó, akit ily módon támaszt fel a Hologram USA. 

A Michael Jacksonra tippelők nyertek. A 2014-es Billboard Music Awards díjkiosztó gálán őt keltették életre. A Jacko-hologram a Slave To The Rhythm című dalt adta elő, együtt mozogva az élő táncosokkal. Ezen az alig négyperces „jelenésen“ fél évig dolgozott egy animátorcsapat.  Ekkor már a kritikusok is csendesebben tiltakoztak, úgy tűnik, belenyugodtak a ténybe, hogy ilyesmi már lehetséges, ráadásul igény is van rá. A szaklapokban merész víziók egész sora látott napvilágot, például az, hogy a jövőben már nem feltétlenül kell fizikailag turnéznia egy-egy világhírű előadónak vagy zenekarnak, hiszen ezt az attrakciót élő emberek esetében is meg lehet csinálni. Sőt, egyszerre több helyen is „felléphetnek“ egy időben. Legfeljebb a belépőjegy ára lesz alacsonyabb a hologramkoncerten, mint az élő fellépéseken. 

A Nobel-díjas magyar villamosmérnök, Gábor Dénes, a hologram feltalálója stockholmi köszönőbeszédében a holográfia határtalan jövőbeni lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Nyilván álmában sem gondolta volna 1971-ben, hogy találmányát alig 40 évvel később halott popsztárok feltámasztására használják majd, mint a 21. századi szórakoztatóipar nagy vívmányát. 

A Hologram USA az elmúlt évben sem tétlenkedett, folyamatosan fejlesztették, tökéletesítették a módszert, és jelenleg már ott tartanak, hogy nem kell egyetlen alkalomra korlátozniuk hosszadalmas munkájuk eredményét. Mivel a hologramfigurák mozgását különböző stadionok, rendezvénycsarnokok feltételeihez tudják alakítani, a show folytatódhat.  Az eredeti hanganyagról manapság gyerekjáték leválasztani az éneksávot, a zenészeknek sem okoz gondot élőben kísérni a halott sztárt, úgyhogy a hologram-Whitney gyakorlatilag bármikor világ körüli turnéra indulhat. A Hologram USA közleményében az áll, hogy cégen belül Whitney Houstont tartják a valaha élt egyik legtehetségesebb énekesnőnek, ezért esett rá a választás. Mi azonban gyanítjuk, hogy a vitathatatlan hangi adottságok mellett az eladhatóság is szerepet játszott a cég jövőjének tervezésénél.  Az első „koncert“ időpontjáról még nincsenek hírek, egyelőre csak annyit tudni, hogy egy nagy amerikai helyszínen lesz. A Houston-hagyaték kezelője, az énekesnő sógornője egyébként nagy örömmel segédkezett az animátoroknak, az összes létező felvételt rendelkezésükre bocsátotta a minél tökéletesebb koncertélmény érdekében. 

És a digitális feltámadás ezzel nem áll meg. „A Hologram USA visszahozza a legendákat a színpadra, hogy adjanak még egy ráadást. Elvis épp most lépett be az épületbe“ - áll a cég honlapján. Egyértelmű tehát, hogy egy új jelenséggel kell szembenéznünk. És ha felnő az a nemzedék, amely már ugyanolyan jól érzi magát a virtuális világban, mint a valóságban, meglehet, hogy az elkövetkező évek valóságát látjuk megszületni.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?