Bemutatta legújabb karácsonyi lemezét Szarka Tamás

Szarka Tamás új lemeze

A már hagyományossá vált karácsonyi turné idei első helyszíne Érsekújvár volt advent első vasárnapján. A Kossuth-díjas zenész és zeneszerző koncertjét a járványügyi helyzet miatt online követhették a nézők. A Ghymes karácsonyi repertoárjának ismerős dallamai mellett az új lemezről csendültek fel dalok, mely az Európa karácsonya címmel jelent meg.

A lemez a karácsony ünneplésének több száz éves európai hagyományaiból merítkezik. Szarka Tamás az új lemez kapcsán elmondta, „mindig érdekes belenézni más európai nemzetek karácsonyi zenei világába, hogy ők milyen dalokkal a szájukon ünneplik sok–sok száz éve az egyik legszebb keresztény ünnepünket.” A jól ismert magyar egyházi népénekek mellett más európai nemzetek történelméből eredő, és több száz éves gyökerekkel rendelkező egyházi énekek feldolgozásai is kerültek az új lemezre.

Az Európa karácsonya ősi időket idéző dallamvilágát a lemez nyitószáma adja meg Ha kérdeznéd címmel. Ahogy azt a lemezbemutatón megtudhattuk, ez egy több száz éves angol dal, melyet VIII. Henrik uralkodó komponált. A mi kultúrkörünkben inkább politikai tevékenységéről és feleségeiről híresült el az uralkodó, és kevésbé ismert zeneszerzői tevékenysége, tény azonban, hogy VIII. Henrik igazi reneszánsz emberként a zeneszerzéshez is értett. A lemez egy másik, Mézet ont az ég című dala egy ősi egyházi ének feldolgozása, melynek gyökerei a 14. századba nyúlnak vissza, Magyarország területén először a 17. században jelent meg. A dal címe a lemezzel együtt megjelenő könyv címe is egyben, melyben a szerző verseit publikálja.

A lemez egyébként 11 dalt tartalmaz, ezek mellett elhangzanak versek is. Ezek felolvasására a szerző előadó barátait kérte fel, a szövegek így Pápai Erika, Pindroch Csaba, Piros Ildikó, Rudolf Péter, Trokán Anna, Ugron Zsolna és Földes László Hobó tolmácsolásában hallhatók.

Az új dalok hangszerelésében, ahogyan azt a Ghymes- és Szarka Tamás életműből megszokhattuk, most is dominál a szaxofonjáték, míg a karácsonyi dalok ismerősen csengő gyerekkórusát női vokál képviseli ezúttal. Érdekesség emellett, hogy Szarka Tamás egy kevésbé ismert hangszeren, kobozon játszik. A koboz Moldvában és néhány dél-erdélyi faluban romániai cigánybandák jellemző kísérő hangszere volt, a huszadik század második felében épült be a magyar táncház-mozgalom kultúrájába.

Szarka Tamás folytatja karácsonyi turnéját, következő állomásai élő koncertek lesznek Magyarországon. December 11-én Eleken, Győrben december 18-án, Budapesten pedig kétszer, december 19-én és 28-án is koncertezik majd. Az Európa karácsonya CD és pendrive formában lesz kapható, az egyes dalokat az online zenemegosztókon is megtaláljuk, a vasárnapi koncert pedig visszanézhető a Kultúrkorzó Facebook oldalán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?