Kultúra

Belső térbe költöztetett természet

Dunaszerdahely | Érdekes, egyedi kiállítással jelentkezett Ferdics Béla és Aradský Richárd. A Kortárs Magyar Galériába, vagyis a Vermes-villába költöztették be a természet általuk művészeti alkotássá formált-alakított részleteit, illetve a táj általuk művészetté emelt elemeit.
Tallósi Béla

2021. március 3. 17:04

kiállítás
Ferdics Béla Térfoglalók című munkájával csoportot, sereget alkotott meg. Ennek a tömegnek az egyes elemei, illetve egyedei vándorolnak, új helyszínekre kerülnek, akár egy eltévedt csorda (természetesen ezt a tájban kell elképzelni). (Somogyi Tibor felvétele)

Ebből is kiderül, hogy az alkotás az ő esetükben nem steril, vagyis nem műtermi körülmények között született meg, hanem organikus környezetben. Vagyis valamely természeti környezetből, a maga vadságában, bujaságában, érintetlenségében (ha létezik még ilyen) előforduló tájból megválasztott helyszíni adottság inspirálta, nyújtotta, szolgáltatta a művészi beavatkozás lehetőségét. Beleértve a műalkotás anyagát, alapformáját, egyben a helyét és a színét is. Nemkülönben a művészi objektum számára birtokba vett matéria felületi adottságait, a szilárdságot és a képlékenységet, valamint az organikusságból adódó állandóságot, maradandóságot, netán mulandóságot. 

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az így születő műtárgyak szorosan kapcsolódnak konkrét helyszínekhez. Az alkotások beilleszkednek abba a természeti közegbe, amelyből kísérletező természetművészeti stratégiák révén művészeti tárggyá léptek elő. Ferdics Béla és Aradský Richárd közös kiállítása ezért is érdekes, mert alkotásaik eredeti közegükből kiemelve a Vermes-villa termeiben kapnak új életet. Létezésüket eredeti közegükben a kiállításon fényképek dokumentálják. 

„A kiállításon az alkotások – akár egy természettudományi múzeumban – a saját természetes életterükben és mintegy onnan kiemelve, az intézményes tér sterilitásában párhuzamosan vannak prezentálva. Mintha élőlényeket igyekeznénk múzeumi keretek között bemutatni: lefotózzuk, hogy hogyan viselkednek természetes életterükben, majd kombinálva ezt, kitömött térbeli másukkal egy vitrinben tesszük őket láthatóvá” – fogalmaz a galériában installált anyaggal kapcsolatban Gyenes Gábor, aki a kiállító művészekhez hasonlóan az In Situ alkotócsoportot képviseli.

„Aradský Richárd Nyitott tér című plasztikasorozata tudatosan használja az életre keltés, a mozgásba hozás stratégiáit – fedi fel Gyenes Gábor. – Alkotásainak meghatározó, szinte kizárólagos anyaga a fa, melyet növényi eredete ellenére kimondottan állatszerű mozgó lényekké formál. Ezek a szobrok mind ott voltak a fában, Aradský csupán kibontotta, láthatóvá tette ezeket a formákat.”

 

Galéria
Belső térbe költöztetett természet-1
Belső térbe költöztetett természet-2
Belső térbe költöztetett természet-3
Belső térbe költöztetett természet-4
+24

Ferdics Béla, akinek a Fényfogó és a Térfoglaló sorozata kapott helyet a dunaszerdahelyi kiállításon, rendszeres résztvevője Vajkán az In Situ művésztelepnek, amelyet 2017-ben először szervezett meg Gyenes Gábor Václav Kingával közösen. 

„Nálam 2017 volt a váltás, egyben a nyitás is más kifejezési mód, új médiumok alkalmazása, kipróbálása felé – mondta el kérdésünkre Ferdics Béla, aki ezt megelőzően főleg rajztechnikákkal és üvegművészettel foglalkozott. – Ahogy váltották egymást a workshopok Vajkán, mind közelebb kerültem a természethez. Többünknek a természetművészet és a happening lett az új kifejezőeszköze. Ennek hatására kezdtem efemer jellegű anyagokkal foglalkozni. Ily módon még inkább sikerült kifejezi azt, amire korábban is törekedtem már, vagyis a körülöttünk zajló állandó változást, az emberit, saját létünket, sebezhetőségünket, mulandóságunkat.”

Ferdics Béla számára fontos a tér és a kommunikáció vele, legyen az belső vagy külső – urbánus, indusztriális, a természetben megtalált – tér. 

„A természeti környezetbe valamilyen történetet próbálok szervesen beépíteni – mondta. – Ilyen a fényfogókkal való kísérletezés, vagy a térfoglalás folyamata. A hely gyakran formálja az eredeti koncepciót, megtoldva ezzel a mű gondolatiságát. Izgalmas számomra a természetbe való beavatkozás az In Situ táj-, illetve természetművészeti koncepciója szerint, vagyis oly módon, hogy az alkotó erősen személyes kapcsolatot hoz létre, alakít ki a természettel. A természetben létrehozott alkotás, a természetszobrászat gyakran a helyszínen található anyaggal dolgozik. Ezért a Vajkán készült művek rövid életűek, efemer jellegükből adódóan időszakosak. Ha mégis maradnak a helyszínen, idővel fokozatosan eggyé válnak a környezetükkel, amolyan gesztusként felemésztődnek. Izgalmas az a folyamat is, amikor a művész a maga által hozott társadalmi vagy személyes megélését a természetbe kivonulva újrajátssza, feldolgozza és megörökíti.”

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.