Becsületkódex

Egy újabb darab, melyben a francia film felzárkózási kísérletének lehetünk tanúi az amerikai műfaji filmekkel vívott küzdelemben. Most gengszterfilm kategóriában láthatunk egy „vérszegénynek” korántsem nevezhető darabot.

Egy újabb darab, melyben a francia film felzárkózási kísérletének lehetünk tanúi az amerikai műfaji filmekkel vívott küzdelemben. Most gengszterfilm kategóriában láthatunk egy „vérszegénynek” korántsem nevezhető darabot.

Az alaptörténet nagyjából a szokásos: hősünk (Samuel Le Bihan – Farkasok szövetsége) néhány sitten töltött év után új életet akar kezdeni: hajnalban kel, hogy zöldséges ládákat pakoljon; megállapodni szándékozik egy rendes nő mellett, akivel családot terveznek. A sötét múlt azonban egyre csak ott kísért: a régi haverok, a régi barátnők, a zűrös élet és a könnyű pénzkereset csábítását nehéz leküzdeni, különösen akkor, ha él még a „betyárbecsület”, az alvilág íratlan becsületkódexe, ami a bandaszellemet és -szövetséget fenntartani hivatott. S ha valóban működne még ez a hallgatólagos szabálygyűjtemény, talán nem történnének meg azok a véres és hátborzongató nyíltszíni kivégzések, melyeket hideg tárgyilagossággal mutat be a film. Végig érezzük, hogy szimpatikus vonásokkal is jócskán felvértezett hőseinknek kevés esélye van arra, hogy a „nagy balhét” épp bőrrel megússzák, s ha az esetleg sikerül is nekik, az utcasarkon lelövik majd őket, mint egy kutyát.

Samuel Le Bihan és Samy Naceri alakítása sokban hozzájárul ahhoz, hogy e film a szokásosnál egy kicsit tovább kísértsen majd bennünk, miután a mozitermet elhagytuk. (est)

Becsületkódex (La Mentale), színes, francia film, 116 perc Rendezte: Manuel Boursinhac, Szereplők: Clotilde Courau, Samuel Le Bihan, Samy Naceri, Marie Guillard, Michel Duchaussoy, Philippe Nahon

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?