Bátorsággal a Gyilkosok ellen

Új divat hódít. Napjaink menő együttesei előszeretettel merítenek ihletet a nyolcvanas évek zenei világából. Ezt teszi a The Killers és a The Bravery is. A két együttes között nagy a konkurenciaharc. A The Braveryt ugyanis a The Killers egykori gitárosa alapította.

A The Killers (Gyilkosok) zenéjén jól érződik a New Order, a The Cure, a Duran Duran és még számos brit csapat hatása. A New Order hosszú szünet után 2001-ben tért vissza a zenei életbe a Get Ready című albummal, de hogy a zenészek a lestrapált kinézetükkel ne rémisszék el továbbra is fiatalos hangzású zenéjüktől a rajongók új generációját, inkább nem szerepeltek a klipjeikben. A Crystal című dal videójában egy fiatalokból álló zenekar volt látható – a The Killers, amelynek fő zenei ihletője a New Order, ezért esett rá a legendás zenészek választása. A The Killers lemeze, a Hot Fuss tavaly nyáron került a boltokba, de a fiúk szélesebb körben csak 2005 elején váltak ismertté. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában egyaránt az eladási lista élmezőnyében tanyáznak, miközben a környékünkön is egyre népszerűbbek.

A The Bravery (Bátorság) dobosa a közelmúltban pert indított egykori együttese ellen – állítása szerint az ő szerzeménye a The Killers nagy slágere, a Mr. Brightside. „A dalt réges-régen írtuk, amikor még másik dobosunk volt. Neki semmi köze hozzá. Szánalmas, profitálni akar a sikerünkből. A The Bravery egyébként minket másol. Nemrég még más stílusban játszott, most pedig a nyolcvanas évekből meríti az inspirációt. Azt mondják, hogy teljes szívükből az általuk játszott stílust szeretik, közben meg nem is olyan régen még ska banda voltak. Nevetségesek. Csak azért kaptak lemezszerződést, mert mi sikeresek lettünk” – nyilatkozta Brandon Flowers, a The Killers énekese.

A nevében bátorságot hirdető The Bravery énekese kiállásában Morrisseyt, énekstílusában Robert Smith-t idézi, de a Duran Duran hatása és a diszkós megoldások sem idegenek a zenészektől. A The Killersszel összevetve a The Bravery zenéje intenzívebb, energikusabb, a dalok gyorsabbak, lényegre törőbbek. Főként a szerelem, szex és vágy témakörben fogant szövegek egyszerűek, frappánsak, vagányak és viccesek. A lemezen gyenge vagy közepes számot nem találunk! Az év elején a világhálóra kiszivárgott korai albumverzióról az egyetlen gyengébb dal, a Hot Pursuit végül nem került fel a végleges változatra, bár a borítófüzetben tévedésből feltüntették. A visszafogott, elegáns, zakós The Killersszel szemben a The Bravery tagjai lényegében dorbézoló rockerek – katonakabátot és bőrdzsekit viselnek, punkos és rockabillys frizurákkal tündökölnek.

A The Bravery albuma az óceán mindkét oldalán hetek óta az eladási listák első negyvenes mezőnyében mozog, de korántsem olyan sikeres, mint a The Killers lemeze. A közönség körében tehát Brandon Flowers együttese a befutó. Szakmai körökben viszont a The Bravery a nyertes – tuti, hogy az albuma az év végén helyet kap 2005 legjobb lemezeinek összesítésén. És az is biztos, hogy valahol az élmezőnyben. (péjé, est)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?