Az öntörvényű zene mestere Pozsonyban

Pozsony |

<p>Aki egyszer is látja színpadon, sohasem felejti el. Aki pedig hallja is, az szívtájékon érez  valami különöset. Május 12-én végre Pozsonyban koncertezik Lajló Félix, akinek neve fogalommá vált a kortárs zenében és a népzenében.</p>

A vajdasági születésű fiatal  hegedűvirtuóz az elmúlt tizenöt évben egyéni stílust fejlesztett ki magának, amelyben a klasszikus zene, a magyar és más kelet-európai népzenék motívumai, a dzsessz és a blues elemei is megtalálhatóak. Ami pedig ezeket a látszólag egymástól távoli elemeket képes összekötni, az Lajkó Félix virtuozitása, játékának sodró ereje és a közönségre ható szuggesztivitása. Több formációban zenélt, koncertezett például Alexander Balanescu-val és Boban Markovic rézfúvós zenekarával. Több színházi- és táncelőadáshoz írt zenét,  nagyjátékfilmekben szerepelt (legutóbb Mundruczó Kornél Delta című alkotásátban), róla pedig maga Jancsó Miklós forgatott portréfilmet. 
Nevéhez fűződik az 1998-as szarajevói kulturális fesztivál, a Sarajevska Zima himnuszának megkomponálása. Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amszterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London zeneértő közönségét.
„Szeretek felvételeket is készíteni, de nincs sok értelme, mert a lemezt nehéz eladni. Míg lehet koncertezni, addig inkább azt csinálom. Élő zene, ez az igazi világom, soha nincs két egyforma koncert, mindig más és más, mert más impulzusok jönnek a közönségtől. Az előadásaim rengeteg improvizációs elemet tartalmaznak, emiatt sem lehet kétszer ugyanazt produkálni.” – mondta egy interjúban. 
Lajkó Félix öntörvényű zenét játszik, és emberként is öntörvényű. Ha úgy tartja kedve, visszautasítja az előnyös szerződést, ha pedig nem akar koncertezni, akkor az újvidéki Kavilló házai és kocsmái között szól a hegedűje. Vagy az erdőben, egy tisztáson játszik teljesen egyedül, a saját örömére.
A nem mindennapinak ígérkező koncert után táncházzal folytatódik az est a pozsonyi Dunaj kulturális központban, a Szőttes néptáncegyüttes vezényletével. Bővebb információ a www.kcdunaj.sk címen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?