Az odaát levő igazság

Az elmúlt hónapokban folya-matosan érkeztek a hírek az X-akták készülő új széri-ájáról.

Az elmúlt hónapokban folya-matosan érkeztek a hírek az X-akták készülő új széri-ájáról. Az első rész amerikai premierje után egy nappal már magyar szinkronnal láthattuk a hatrészes sorozat első darabját a Coolon, két napra rá pedig szlovák szinkronnal a JOJ Plus csatornán.

A kultikus sorozat, amelyben a David Duchovny és Gillian Anderson által megformált Fox Mulder és Dana Scully FBI-ügynökök megoldatlan rejtélyeket, paranormális eseteket vizsgáltak, 1993-tól 2002-ig futott. Tizenhárom év kihagyás után az alkotók ismét munkába lendültek. Duchovny azt nyilatkozta, ezalatt mindketten jobb, tapasztaltabb színészek lettek, Chris Carter író-rendező pedig szintén sokat fejlődött, úgyhogy az új sztori szerinte nagyot fog robbanni.

Nos, az eddig látottak alapján (a Cool két egymást követő napon adta le az első két részt, a következőt holnap sugározza), ez nem annyira biztos. A főszereplők játékában nem fedeztünk fel semmi forradalmit, továbbra is korrekt, az átlagosnál valamivel meggyőzőbb módon hozzák a karaktereket. A történet pedig attól még nem lesz jobb, hogy okostelefonokkal hadonásznak, és húsz éve még kivitelezhetetlen látványelemeket villogtatnak benne.

De kezdjük az elején, a távoli tévés múltban, amikor még forradalminak számított a férfi-nő nyomozópáros és a magas szintű kormánytitkok leleplezése. Az X-akták azért lett minden idők egyik legsikeresebb sorozata, (16 Emmy-díj, 5 Arany-glóbusz, 202 rész), mert a tévénézők ki voltak éhezve az ufóügyekre és a megmagyarázhatatlan, paranormális jelenségekre. Ilyesmiket addig csak mozifilmekben láthattak, legtöbbször meseszerű, hangsúlyozottan fikciós megjelenítésben. Chris Carter viszont realista filmes eszközökkel tett fel izgalmas kérdéseket, amelyekre – galád módon – nem adott kielégítő választ, így az emberek oldalát tovább fúrta a kíváncsiság. Még az is elterjedt, hogy az amerikai kormányzat az X-akták segítségével szivárogtat ki bizonyos titkos információkat a földönkívüliek létezéséről, hogy felkészítse a lakosságot arra az esetre, ha tényleg megjelennének. Vagy ha kiderülne, hogy már itt is vannak.

Az X-akták elképesztő ufókultuszt teremtett az USA-ban, majd az egész világon. Minden olyan helyszín zarándokhely lett, ahol a sorozatban földönkívüliek felbukkanását észlelték. Egy új turisztikai iparág született, „ufószállodákkal”, filmes űr-lényeket bemutató múzeumokkal és intergalaktikus konyhával. Az emberek repülő csészealj alakú házakat kezdtek építeni maguknak, és egyre többen lettek a hivatalos UFO vallás hívei, amely szerint a régi korok istenei mind földönkívüliek voltak.

Tizenhárom évvel ezelőtt úgy ért véget a sorozat, hogy az FBI lezárta a titkos aktákat, az igazságot megszállottan kereső Mulder ügynököt nem hagyták tovább nyomozni. Scully, a racionális kutatóorvos, akit féknek rendeltek Mulder mellé, akkorra már maga is „megfertőződött”.

A mostani első részből kiderült, hogy nem lehet valami egyszerre nosztalgikus és előre mutató. „Maguk legendák” – mondja egy tévés műsorvezető, aki bemutat egy megoldatlan rejtélyt a műsorában, és megkeresi vele az FBI kötelékéből azóta már kilépett Muldert. Aki természetesen ismét Scully segítségét kéri. (Külön öröm volt az ő szájából hallani azt a rendkívül aktuális kérdést, hogy vajon Mulder UBER-rel érkezett-e hozzá. „Stoppoltam” – válaszolta rejtélyesen a volt ügynök.) Ismét láthatjuk az FBI igazgatóját, Skinnert, az epizód végén pedig megjelenik a milliók által gyűlölt Cigarettás Férfi is. És van minden, ami a sorozat rajongóit anno lázban tartotta. Lezuhant ufó, különös eltűnések, titkos kísérletek, ijesztő ember-űrlény mutánsok. Egy meredek feltételezés is elhangzik: az állam saját nyomozóit is átveri, nem ufók „lopják ki” az anyjuk hasából a magzatokat, hanem a kormány kísérletezik ilyen antihumánus módszerekkel.

A modern kori összeesküvés-elméletekkel megspékelt történet sajnos tele van dramaturgiai klisékkel, illetve az az érzésünk, hogy Chris Carter az utóbbi 13 évben egyáltalán nem nézett sorozatokat. Ráadásul a főszereplők sokkal többet foglalkoznak saját lelkükkel, mint kellene. A régi rajongók szeretni fogják, de a beavatatlan fiatalokat ez a sorozat már nem igazán köti le, mert manapság ennél sokkal izgalmasabb képi megoldásokkal is találkozhatnak. Talán nem is értik, miért imádtuk mi annak idején annyira az X-aktákat...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?