Az irodalom a Margóra megy

Budapest.

Budapest. Parti Nagy Lajos tizennégy év után megjelent friss verskötete, a Létbüfé, Szécsi Noémi Egyformák vagytok című regénye és Cserna-Szabó András 77 magyar pacal című könyve is terítékre kerül a holnap kezdő-dő Margó Irodalmi Fesztiválon és Könyvvásáron, amelyet idén is a budapesti Tesla szórakoztató- és kulturális központban rendeznek meg.

A vasárnapig tartó rendezvény a kortárs magyar irodalom színvonalas friss termésének – 26 kiadó őszi megjelenéseinek – a bemutatása mellett beszélgetésekkel és koncertekkel is várja az érdeklődőket. A fesztiválon számos olyan szerzővel találkozhatunk, akinek új kötete az őszi eladási lista alapján a legsikeresebbek közé került. Ott lesz a Margón Bödőcs Tibor, aki Stephen Kinget és Paulo Coelhót is könnyedén maga mögé utasította Addig se iszik című irodalmiparódia-kötetével, Závada Péter, aki várva várt új verskötetével, a Roncs szélárnyékbannal érkezik, valamint Grecsó Krisztián is a Harminc év napsütés című friss regényével. Tematikus kerekasztal-beszélgetések foglalkoznak az irodalom nagy kérdéseivel, például hogy mitől vált a Trónok harca minden idők egyik legsikeresebb könyv- és televíziós sorozatává, és miként lehetne ezekről a művekről beszélni a középiskolákban. Téma lesz, hogyan jelennek meg a tabutémák a young adult könyvekben, és rendhagyó krimiórán derül ki, mitől olyan népszerűek a skandináv bűnügyi regények.

A magyar fellépők mellett az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszál: könyvbemutató estet szerveznek többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudišnak, akinek Nemzeti sugárút című kötete idén jelent meg magyarul.

A fesztivál lezárásaként átadják a legjobb elsőkötetes prózaírót jutalmazó Margó-díjat, amelyet az alapítás évében, 2015-ben Totth Benedek nyert el Holtverseny című regényével, tavaly pedig Milbacher Róbert érdemelte ki a Szűz Mária jegyesével. A pályázatra idén 24 művet neveztek a szerzők és a kiadók, a végső esélyesek shortlistjére Gyurkovics Tamás Mengele bőröndje – Josef M. két halála című kötete, Pető Péter Leshatár című regénye (mindkettő a Kalligramnál jelent meg) és Szöllősi Mátyás Váltóáram című novelláskötete (Európa Könyvkiadó) került fel. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?