Az irodalmi Nobel-díj esélyesei

<p>A fogadóirodák szorzói szerint hasonlóan alakul a 2015-ös irodalmi Nobel-díjra esélyes szerzők élmezőnye, mint a tavalyi évben.</p>

Nagyjából 48 órával a legrangosabb nemzetközi irodalmi elismerés győztesének kihirdetése előtt a Ladbrokes fogadóiroda listáján Szvetlana Alekszijevics fehérorosz szerző, oknyomozó újságíró volt a favorit (5/1-es oddsszal), de – az elmúlt évekhez hasonlóan – a várományosok élmezőnyében szerepel Murakami Haruki japán, Ngugi wa Thiong'o kenyai, valamint Philip Roth és Joyce Carol Oates amerikai író. Viszonylag friss „felfedezett” a lista első szegmensében Jon Fosse norvég prózaíró (Trilógia című kötete idén jelent meg magyarul a Kalligram gondozásában, a könyvről múlt héten olvashattak lapunkban), akinek a győzelme tízszeres pénzt fizetne. Némi átrendeződés tapasztalható a magyar reményekben: az „örökesélyes” Nádas Péter most is viszonylag jó helyen áll a fogadólistán, de az elmúlt évekhez képest vitathatatlanul visszaesett (az odds 16/1). Bekerült viszont a középmezőnybe Krasznahorkai László (25/1-es szorzóval), aki életművéért idén megkapta a Nemzetközi Man Booker-díjat. Hagyományaihoz híven a Svéd Akadémia egyelőre nem jelölte meg, hogy melyik napon hirdeti ki az irodalmi kategória győztesét, de minden valószínűség szerint holnap, a déli órákban számíthatunk a bejelentésre. A kitüntetett 8 millió svéd koronával (közel 900 ezer eurónak megfelelő összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik meg. Tavaly Patrick Modiano francia prózaíró vehette át az elismerést. (as)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?