Az idén új lemez, felnőtteknek

Az udvardi KOR-ZÁR együttes régóta tervezgeti, hogy klubot alakít, hogy havonta koncertet tart, ahol személyesen találkozhatnak azokkal, akik szeretik őket – a barátaikkal, a rajongóikkal –; s hogy vendégeiknek mindig valami újat és mást is nyújtsanak, minden alkalommal olyan előadókat és zenekarokat hívnának meg, akik hasonló műfajt képviselnek és művelnek, mint amit ők, vagyis a verséneklést. Zsapka Attila, az együttes vezetője a tervekről mesélt.

Zsapka Attila: „A jó vers megérdemel annyit, hogy megzenésítsék.“A szerző felvételeMilyen lesz a klubestek hangulata?

Nem szigorúan vett koncertekre gondolunk, inkább kötetlenebb formájú és hangulatú baráti összejövetelekre. Nemcsak elénekeljük a számokat, aztán gyorsan hazamegyünk, hanem elbeszélgetünk a közönséggel, ha erre lesz igény. Volt már erre próbálkozás három alkalommal az érsekújvári Klikk pubban, egész jól sikerült, de ott nehéz megteremteni azt a bensőséges hangulatot, amit a műfaj megkíván. A klubestek egyik helyszíne az udvardi kultúrház lesz, a másik pedig az érsekújvári Csemadok-székház pincehelyisége.Milyen nagy az együttes rajongótábora?

Nehéz megmondani. De amerre járunk a magyarlakta vidéken, kulturális körökben ismernek bennünket. Ha meghallják a zenekar nevét, mindig akad egy-két ember, aki felfigyel és azt mondja, én már hallottam rólatok, ismerem a zenéteket.Mióta zenélnek?

Tizenkét éve. Az eddig megjelent három lemezünk és kazettáink is szépen elfogytak. A legutolsó kazettánkat, a megzenésített gyermekverseket tartalmazó Hangraforgót is keresik.Van igény erre a fajta zenére?

Az igény relatív. Mi félhivatásos vagy inkább amatőr társulat vagyunk még mindig, de a többi, hozzánk hasonló zenekarhoz képest mi nagyon sokat tudunk játszani. Az igaz, hogy nem sztárgázsikért, megélni ebből nem lehet, de harminc-negyven koncertmeghívás idehaza és külföldön minden évben összejön, és ez teljesen leköti a szabadidőnket. Tehát ilyen szempontból mondhatom, hogy van rá igény. Ha azt veszem alapul, hogy ebből kellene megélni, akkor nincs. De hát ez még a könnyűműfajra is érvényes, Szlovákiában a popzenészek se tudnak megélni ebből, melléktevékenységet kell folytatniuk. Tervezik újabb kazetta vagy lemez megjelentetését?

Az év elején átértékeltük a tavalyi évet meg az előző éveket, és azt is megvitattuk, hogyan tovább. Úgy döntöttünk, hogy az idén ismét a felnőttek számára készítünk lemezt. Hogy milyen lesz, pillanatnyilag még mi sem tudjuk. A megzenésítendő verseket már kiválasztották?

Nem. Nem tervezzük meg előre, hogy mely versek lesznek rajta a lemezen. Dalszerzők tulajdonképpen ketten vagyunk az unokatestvéremmel, Zsapka Zsolttal. Egy-egy dalt a többiek is írtak, de az alaptémákat a zenéhez főleg mi ketten hozzuk. Amikor olyan hangulatom van, előveszem a versesköteteket és próbálok belőlük énekelni, vagy annyira megfog egy vers, hogy el kell énekelni. Tehát előre nem tudjuk, hogy melyik lesz az a vers, amelyet el tudunk énekelni, ezért nem is foglalkozunk válogatással.Nem gondoltak arra, hogy saját szövegre írjanak zenét?

Nem. Azt hiszem, a jó vers megérdemel annyit, hogy megzenésítsék. A vers és a zene nem idegen egymástól.Miért éppen Udvard és Érsekújvár a klub helyszíne ?

Sokan megütköztek rajta, hogy Udvardot és Érsekújvárt választottuk, felrótták, amiért nem találtunk attraktívabb helyet. Megszólítottunk néhány programszervezőt, az interneten, a weboldalunkon is felajánlottuk a klub megszervezését. Szerettük volna a klubot Pozsonyban, mert ott folyik az igazi diákélet, és a zenekarunk főleg a közép- és főiskolások között népszerű igazán. De a felhívásunk sajnos nem talált visszhangra, pedig azt hiszem, az ajánlatunk nem volt rossz. Azt mondtuk, hogy ingyen vagy útiköltségért vállaljuk a rendszeres fellépést, és csak a vendégeinknek kérünk honoráriumot. Halvány ígéretet kaptunk, de nem akartunk tovább várni, ezért úgy döntöttünk, hogy ha már nekünk kell megszervezni a klubot, akkor Udvard és Érsekújvár a legelőnyösebb. Azért is, mert a tavalyi decemberi lemezbemutató körúton a zenekar a legnagyobb sikert Érsekújvárott aratta, de az udvardi koncert is jól sikerült.Az első klubestet Udvardon tartották. Mikor és hol lesz a második?

Április tizennyolcadikán, Érsekújvárott, és a vendég a mosonmagyaróvári Kátai Zoltán énekmondó, aki históriás énekeket ad elő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?