Az évad legjobb előadása a Hét nap a temetésig

Nyitra |

<p>Ján Rozner: Hét nap a temetésig című regényének színházi adaptációja volt a 2011/2012-es évad legjobb előadása.</p>

A Színházi Nyitra  fesztiválon kiosztott DOSKY – díjak közül kettőt vitt el a Turócszentmártoni Szlovák Kamaraszínház, a legjobb előadáson kívül a legjobb férfi főszereplő díját is a társulat tagja, Daniel Heriban kapta..

A darab témája illik a fesztivál vezérmotívumához, ugyancsak a bűn és ártatlanság, az árulás és megalkuvás témáját dolgozza fel, a normalizáció éveiben történt  családi tragédián keresztül. Az író Ján Rozner,  feleségének, az 1968 után betiltott írónak és műfordítónak, Zora Jesenskának a halálát,  és azt azt követő napokat helyezi társadalmi  és politikai összefüggésbe úgy, hogy egyértelművé válik: a kettő elválaszthatatlan egymástól. A darabot Lubomír Vajdička rendezte.

Ugyancsak két Dosky- díjjal jutalmazták a színikritikusok  a Szlovák Nemzeti Színház Pogányok című előadását, amelynek szerzője, az ukrán Anna Jablonská. Tavaly a moszkvai repülőtér elleni terrortámadásban lelte halálát. A darab egy olyan mai családot mutat be, amelynek tagja már csak gyűlöletet éreznek egymás iránt, amíg csodát nem tesz velük a hozzájuk érkező nagymama mély hite és igaz szeretete. A Pogányokat színpadra állító Marián Amsler az évad legjobb rendezője, a nagymamát alakító Božidara Turzonovová pedig a legjobb női főszereplő. Mindkét darab a fesztivál programjában is látható.


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?