Kultúra

Az Európai Unió két új kulturális fővárosa: Fiume és Galway

A horvátországi Fiume (Rijeka) és a nyugat-írországi Galway tölti be az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) tisztséget e hónaptól egy éven át.
MTI

2020. február 16. 14:30

Az Európai Unió két új kulturális fővárosa: Fiume és Galway
(Fotók: Shutterstock, TASR/AP)

Fiuméban a hónap eleji nyitónapon 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen kezdődött meg a programsorozat, amelynek első eseményein az eső ellenére több ezren vettek részt, köztük számos turista. A megnyitó központi programja a kikötőben zajlott táncosok, énekesek és zenészek részvételével, az előadás hangok, zenék és zajok együttese volt, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísértek, és amelyhez – mint a szervezők írták – „Fiuméra és Európára jellemző erős szimbólumokat” használtak fel.

Az est fénypontja horvát, egyben európai volt, megmutatta, hogy a város az maradt, ami. A program ízelítőt adott „abból az energiából, amely a városban uralkodik, a munkásosztálytól kezdve a punkon, a technón és a metálon keresztül a zajokig – mindabból, ami a városban valamilyen módon kellemetlen, de mégis Fiumét alkotja”.

Az Európai Unió két új kulturális fővárosa: Fiume és Galway

A látogatók a kikötőváros közelmúltbeli legjelentősebb történelmi eseményeit is megismerhették/megismerhetik egy 200 méter hosszú idősétányon keresztül, amely a főutcán (Korzo) haladt végig.

Vojko Obersnel, Fiume polgármestere szerint az egy éven át tartó EKF-programsorozat elmeséli Fiume, a „sokféleség kikötője” történetét.

Fiuméban 2020-ban mintegy 300 kulturális programot, ezen belül 600 eseményt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint félszáz európai és más országból. A programok fő témái Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció. Az év egyik legjobban várt eseménye a Grand Finale nemzetközi karnevál lesz, amelyet e hónap utolsó vasárnapján rendeznek meg.

Az Európai Unió két új kulturális fővárosa: Fiume és Galway
Galway a hagyományos ír zene fellegvára.

Rijeka 120 ezer lakosával a harmadik legnagyobb város Horvátországban Zágráb és Split után. A Kvarner-öböl partján elterülő kikötővárosnak valamikor virágzó ipara volt, virágzó hajógyártással. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ipari légkör uralkodik a városban, utcái megőrizték a tengeri városok hangulatát, Fiume fontos idegenforgalmi és kulturális központtá nőtte ki magát.

Gazdag történelmi nevezetességei viharos múltjáról tanúskodnak. Része volt az Osztrák–Magyar Monarchiának, két évtizedig olasz, majd a második világháborúban náci megszállás alatt állt. A jugoszláv időkben jelentős iparvárossá, fontos kikötővé vált, ahova a titói állam legkülönbözőbb pontjairól érkeztek bevándorlók. A várost ma is meghatározza iparvárosi és migrációs jellege, baloldali és jugoszláv identitásával eltér Horvátország más városaitól.

Az Európai Unió két új kulturális fővárosa: Fiume és Galway
A kidíszített sétány Rijekában, ahol az év egyik legjobban várt eseménye a Grand.

Az Írország nyugati partvidékén fekvő Galway városában a kelta naptárhoz igazodva egy héten át, február 7-ig tartottak a nyitóünnepségek szemfényvesztőkkel, táncosokkal és örömtüzekkel Let the Magic In mottó alatt, az elnyújtott nyitóidőszakot csaknem 2000 program követi a nyelv, a táj és a migráció témakörében. Az egykori csendes halászfalu mára 80 ezer lakosú, főleg a diákok körében népszerű nagyvárossá fejlődött. Galway a hagyományos ír zene fellegvára, és híres gazdag kulturális életéről. Három hétig tartó világhírű összművészeti fesztiválját a város július második felében rendezi.

Az egykori csendes halászfalu mára 80 ezer lakosú, főleg a diákok körében népszerű nagyvárossá fejlődött
Az egykori csendes halászfalu mára 80 ezer lakosú, főleg a diákok körében népszerű nagyvárossá fejlődött.

Az EKF-program keretében egyebek mellett színre viszik az ősi Gilgames-eposzt, a Borderline installációval emlékeztetnek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésére, március 17-én pedig az ír nemzeti ünnepen, Szent Patrik napján zöld színben világítják ki a Connemara-hegyeket. Emellett – mint a dpa német hírügynökség írja – humoros rendezvényekkel figuráznak ki olyan tipikus helyi jelenségeket, mint az állandóan esős idő vagy a gyapjútermelést szolgáló birkatartás.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Ezek a határátkelőhelyek maradtak nyitva

Hétfőtől a Szlovákiába érkezőknek kötelezően állami karanténba kell vonulniuk

üres pad

Matovič: elképzelhető, hogy még szeptemberben sem indul be a tanítás

Igor Matovič

Matovič kijárási tilalmat vezetne be a húsvéti ünnepekre

koronavírus spanyolország

Spanyolországban 12 ezerhez közelít a halálos áldozatok száma

Igor Matovič
Frissítve

471-re emelkedett az ismert fertőzöttek száma Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.