Az Én keresése

Tallér Edina Lehetek én is című könyve erős, ütős, de mégis hagyott bennem egy kis hiányérzetet.

Tallér Edina Lehetek én is című könyve erős, ütős, de mégis hagyott bennem egy kis hiányérzetet. A kötet alcíme ugyan „panelregény”, de a könyv inkább laza szálakkal összehurkolt történetek, impressziók, egyszer bensőségesnek tűnő hangulatokkal, máskor szigorú, száraz, szinte rendőrségi jegyzőkönyvszerű eseményleírások gyűjteménye, négy drámainak szánt dialógussal megspékelve.

A huszonkilenc részletből összeállított írásfolyam erőssége a nyelve és a szerző helyzetfelismerési képessége. Modern nyelvezetű, gyorsan, de találóan felvázolt jellemmekkel operáló szöveghalmaz. Amikor történeteket ír le Tallér Edina, mestermunkát végez. Amikor egy-egy szereplőjének belső vívódásaiba enged betekinteni, döbbenetesen plasztikus, eleven és fájdalmasan élő a szereplője. A kötet egyfajta súlypontjainak szánt kétszemélyes dramolettek viszont nem olyan erősek, hogy magukban is megéljenek, s még szövegkörnyezetüket sem erősítik, inkább csak néhány felismerhető szereplő jellemének árnyaltabbá tételére szolgálnak. A szerző a mai hétköznapi nyelvet „tolja”, a panelrengetegben élő, arctalanná, személyiségtelenné váló embereket – magát is – választva szereplőinek.

Bizonyos terápiás célt is felfedezni véltem ennek az egyébként helyenként nagyon bensőséges, erős hangulatokat gerjesztő lírai szöveghalmaznak, mégpedig a múlttól elszakadni kívánó, de ahhoz görcsösen ragaszkodó cigány ember vívódásainak ábrázolásakor. Emiatt bocsáthatók meg a túlcsorduló belső monológok és dialógusok. Mindemellett irtóztatóan kemény is tud lenni ez a nő, elsősorban mikor függetlenségét, emberi értékeit, emberségét, nőiességét, valamint saját létét, családját kénytelen megvédeni, s ezeket a szituációkat emeli be az írásába.

Az olykor blogszerűen guruló írásfolyam, a szerző saját track listája szerint is sokszor zenei ihletésű, ajánlatos lenne egyszer kipróbálni ezeknek az ajánlott zeneszámoknak a hallgatása közben olvasni a szövegeket.

Tallér Edina több mint tehetség, több mint ígéret, már kész alkotó. Lehetek én is, aki szereti az írásait, de lehetek én, aki kicsit morog azért, mert Ctrl X funkció sem ártott volna olykor a szövegnek. Amely még mágikusba is áthajlik. Folytatását várva ajánlom az olvasók figyelmébe Tallér Edina írásait.

Tallér Edina: Lehetek én is, Kalligram 2013.

Értékelés: lllllllmmm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?