At Home-kapcsolatok

Szlovákiában – akárcsak a környező posztkommunista országokban – csupán néhány éve működnek magángalériák, így azok a lelkes művészetbarátok, akik ilyen jellegű intézményt indítottak, úgyszólván tapasztalatok nélkül vágtak bele tervük megvalósításába.

Kiss CsabaFotó: Somogyi Tibor Szlovákiában – akárcsak a környező posztkommunista országokban – csupán néhány éve működnek magángalériák, így azok a lelkes művészetbarátok, akik ilyen jellegű intézményt indítottak, úgyszólván tapasztalatok nélkül vágtak bele tervük megvalósításába. Kiss Csaba és Suzanne, a hat esztendeje működő somorjai At Home Gallery tulajdonosai sem egyik napról a másikra sajátították el a tudnivalókat, s azt is jól tudják, milyen hasznos lehet a szakmában jártasabbak útmutatása, az együttműködés, a tapasztalatcsere. Ők is szívesen segítenek azoknak, akik hozzájuk fordulnak tanácsért, mert örülnek annak, hogy az At Home Gallery működése nyomán mások is hasonló intézmények működtetésére szánják el magukat Közép-Európában.

Jó érzés, mondja Kiss Csaba, hogy Somorjától 800 kilométerre hasonló elképzelések valósulnak meg. A Kolozsváron 1997 óta működő Tranzit Ház kulturális központot ugyanis – a somorjaihoz hasonlóan – egy zsinagógában építették ki, és a központot működtető Tranzit Alapítvány képviselői az indulást megelőzően Kiss Csabáéktól is tanácsot kértek. A négy éve született kapcsolat azóta megerősödött, Kiss Csaba és Suzanne legutóbb kora ősszel járt Kolozsváron. Az ottani Francia Intézetben az At Home Gallery eddigi tevékenységéről számoltak be, valamint céljait ismertették, és a működtetésben szerzett tapasztalataikat osztották meg az erdélyiekkel. A találkozás a Soros Alapítvány Culture Link elnevezésű, a volt keleti blokk kulturális intézményeinek együttműködését szorgalmazó projektjének részeként valósult meg.

Kolozsváron Kiss Csabaék adták át eddigi tapasztalataikat, míg a közelmúltban Szentpéterváron, a balti és a közép-európai országok számára rendezett nemzetközi konferencián maguk szereztek új ismereteket. A Finnországból és Dániából érkezett szakemberek az alkotóházak fenntartásáról, működtetéséről, az alkotótáborok szervezéséről tartottak előadásokat, szemináriumokat. (A konferencia apropóját az adta, hogy Oroszországban a jövő év júliusában nyitják meg Kronstadt szigetén, a Finn-öbölben az első alkotóházat.) A nyugati szakemberek sok hasznos információval szolgáltak, s Kiss Csaba úgy érzi, az ott hallottak megerősítették abban, hogy munkájukkal jó irányban haladnak. Hamarosan szentpétervári tapasztalataikat is hasznosíthatják majd az At Home Gallery tulajdonosai, hiszen a határokon átívelő kulturális együttműködés jegyében jövőre valósul meg az Európa 2000 elnevezésű projekt, amelybe rajtuk kívül szlovén, horvát, lengyel, francia, német, román intézmények kapcsolódnak be. A közös programban a tervek szerint workshopok, kiállítások, koncertek szerepelnek majd, amelyeken az egyes országok kortárs művészetének kiemelkedő képviselői mutatkoznak be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?