Arattak a kormányközeli művészek

ee
Budapest |

Összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók a Nemzeti Filmintézet televíziós produkciós pályázatára. A döntőbizottság 37 filmtervnek szavazott meg támogatást, rendezői székbe ülhet Bayer Zsolt, Eperjes Károly, Vidnyánszky Attila, sőt Kovács Ákos énekes is.

Bayer Zsolt kormányközeli publicista filmtervét 300 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet. Ő rendezheti azt a tévéfilmet, amely egy 19. századi erdélyi író és néprajzkutató, Orbán Balázs életét dolgozza fel. A pénzt a producer, Kálomista Gábor cége, a Mega Film kapja. Összehasonlításképp, Nemes Jeles András filmje, a Saul fia körülbelül ugyanennyi támogatást, 310 millió forintot kapott a gyártásra annak idején. 

A Mega Film a televíziós sorozatok között is nyert további 8 millió forintot az Árpád-házi királyok évszázadait feldolgozó Árpádok című produkció gyártási költségeire – ezt Gulyás Buda rendezi majd.
Ismét a kamera mögé állhat Vidnyánszky Attila, aki korábban már megrendezte A szarvassá változott fiú és a Liberté ’56 című filmeket. Ezúttal egy televíziós sorozat ötletével pályázott sikeresen: a Pro Libertate a Rodostóban haldokló II. Rákóczi Ferenc fejedelem visszaemlékezése kalandos életére, a gyermekkortól a kuruc szabadságharc végéig. 

A nyertesek között található még a szintén a kormánypártokhoz kötődő Eperjes Károly. Ő rendezőként Krisztus inge címmel fejleszthet és forgathat tévéfilmet, amely az ötvenes években, a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik. Kovács Ákos zenész szintén bemutatkozhat rendezőként: A Taxis című kisjátékfilmre kapott támogatást, amelyben a sofőr folyamatosan monologizál utasának, és a szinopszis szerint ez az út „nem (csak) Budapesten át, hanem a magyar félmúlton keresztül” vezet. 

A Nemzeti Filmintézet hat olyan produkciót is támogat, amelyet Lajos Tamás producer valamelyik cége gyárt majd. A Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriumának egyik tagja bábáskodhat a kuratóriumot vezető Vidnyánszky sorozatterve mellett a Szegény Sudár Anna című tévéfilm felett is, amit Koltay Gábor rendezhet. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?