Angyalok Amerikában

Karácsonyra – s az elkövetkező hat hétre – különleges filmajándékkal kedveskedik előfizetőinek az HBO mozicsatorna.

Karácsonyra – s az elkövetkező hat hétre – különleges filmajándékkal kedveskedik előfizetőinek az HBO mozicsatorna. Ahogy a pozsonyi sajtótájékoztatón elhangzott, nem akarnak agyonkoptatott produkciókat, kimondottan csak a karácsonyról, az ünnep magasztosságáról, emelkedettségéről szóló filmeket vetíteni: az ünnep kapcsán újdonságként egy olyan sorozatot indítanak, amelynek valósága meglehetősen kemény így karácsony táján, meg egyébként is az. Ám – amiként elhangzott – az HBO, mint ahogy sok tekintetben különbözik más tévécsatornáktól, ezzel a karácsonyi újdonsággal is más akar lenni. Színvonalasan, értékekkel szórakoztatni.

A szóban forgó újdonság pedig az Angyalok Amerikában című mini-tévésorozat, amelyet tegnap indított útjára, s hat alkalommal, hat részben vetít az HBO. A csatorna 2003 decemberében kezdte vetíteni a sorozatot a tengerentúlon, s még abban a hónapban az adó legnézettebb sorozataként került az amerikai nézettségi top csúcsára.

Tony Kushner Pulitzer-díjas, a Broadway-n nagy sikert aratott színházi darabja szolgált alapul a forgatókönyv megírásához és a sorozat leforgatásához. A televíziós változat is olyan sikeres lett, hogy az idei, szeptemberben tartott Emmy-díjátadáson (televíziós Oscar) sorra szerezte a díjakat. Amire még nem volt példa, a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája tizenegy kategóriában díjazta a mini-sorozatot. A legjobb mini-sorozat cím mellett egyebek közt megkapta A legjobb férfi főszereplő (Al Pacino), A legjobb női főszereplő (Meryl Streep), A legjobb női mellékszereplő (Mary-Louise Parker) és A legjobb férfi mellékszereplő (Jeffrey Wright) díjat is. A film közönség- és szakmai sikerének egyik titka, hogy az izgalmas témát az Oscar-díjas rendező, Mike Nichols dolgozta fel, s olyan markáns színészek vállalták a szerepeket, mint a már említett Al Pacino, Meryl Streep vagy Emma Thompson – ritkán fordul elő, hogy televíziós sorozatban (amely manapság szinte kivétel nélkül tétnélküli szappanopera) Oscar-díjas színészek remekeljenek.

Amint az Angyalok Amerikában felvezetőjében olvasható: „A sorozat vígjáték és tragédia, helyenként megbotránkoztató és megkapó, mindez egyszerre. Szerelem és árulás, élet és halál, Amerika reményeinek tárháza a XX. század és a hidegháború korszakának végéről. Az elvek kifejtésében sokat fordul az író bibliai utalásokhoz, apokaliptikus látomásokhoz: a kemény valóság és az éteri fantázia keveredik látásmódjában.”

Nem szabad, hogy a címben szereplő angyalok kifejezés bárkit is megtévesszen, s bárkit olyan irányba vigyen, hogy ez egy könynyed történet, minden bajra könynyű megoldást, gyógymódot hozó angyalkákkal. Elég csak annyit jelezni, hogy az események 1985-ben játszódnak New Yorkban, középpontban az AIDS-betegséggel járó problémákkal.

A sajtótájékoztatón az HBO háza tájáról további újdonságokat is említettek. Ilyen a Mélyen tisztelt publikum című sorozat, amely az igazi élő kabaré műfaját támasztja fel poraiból. A tévésorozat készítői egy „régimódi” mulató közönségének konferansziék által előadott élő kabaréműsorát kínálják. A mélyen tisztelt publikum tapsgép és közönségmanipuláló eszközök nélkül készült produkció, a konferanszié vállára nehezedő szaftos kabaréjelenetekkel. Nem számít ugyan újdonságnak, hiszen évek óta megszokhattuk, hogy az HBO élőben közvetíti az Oscar-díjátadást. ĺgy lesz ez ezúttal is: a csatorna a 2005-ös Oscar-gálát február 27-éről 28-ára, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka hajnali két órától élőben közvetíti. A ceremóniáról készült felvételt pedig az HBO hétfőn (28-án) 20 órai kezdettel tűzi műsorára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?