Amiről eddig hallgattak…

Európa két legfontosabb zenepiacán egyszerre kerültek a felszínre a piszkos ügyek. Angliában a független kiadók fellázadtak az új, kombinált kislemezlista ellen, rámutatva a valós veszélyekre, Németországban pedig Gracia menedzserének bejelentése indította el a lavinát.

Az elmúlt héttől kezdve a világhálóról legálisan letöltött zeneszámok eladási adatait is tartalmazza a hivatalos brit kislemezlista. A szakemberek szerint muszáj figyelembe venni a dalok internetes kereskedelmét, ugyanis olyan méreteket öltött, hogy a hagyományos, bolti eladásokat alapul vevő összesítés már nem tükrözi a valóságot. Az év első három hónapjában 4,5 millió dalt töltöttek le legálisan a britek az internetről, ami a kislemezek esetében az összes eladás negyvenöt százaléka. Jelenleg 775 ezer eladott kislemezre mintegy 400 ezer digitális zeneszám jut hetente, ám az utóbbi szám folyamatosan növekszik. A kilencvenes évek vége óta több mint ötven százalékkal csökkent az eladott kislemezek száma. A legális zeneletöltések növekvő sikere azonban optimizmussal tölti el a szakembereket. Az összesítéstől azt várják, hogy a kislemezek új aranykorát idézi majd elő, és lendületet ad az évek óta hanyatló eladások miatt halódó lemeziparnak. A britek egyébként nem úttörők ebben, hiszen Amerikában már február óta beleszámítják a Billboard magazin kislemezlistájába a letöltött számok eladási adatait.

A történelmi váltás azonban a független kiadók szerint még korai. A kis lemezcégeket tömörítő Association Of Independent Music a brit versenyhatósághoz (Office Of Fair Trading) fordult. A kilencszáznál is több lemezcég érdekeit képviselő szervezet amiatt aggódik, hogy az új rendszer nem tudja kivédeni a visszaéléseket, azaz a tehetősebb kiadók akár saját maguk is letölthetik a zeneszámokat, hogy előadóik jobb helyezéseket érjenek el a slágerlistákon. Guy Holmes, a Gut Records vezetője szerint a probléma nem elhanyagolandó, hiszen két kiadót is ismer, melyek azt tervezik, hogy egy-egy zeneszámot többször is letöltenek, mert be akarják bizonyítani, hogy lehetséges ily módon manipulálni az összesítést. Holmes szerint ahhoz, hogy egy dal a huszadik helyről bekerüljön az első tízbe, csupán néhány ezer darabbal kell többet eladni belőle. Ez a jelenlegi internetes árakkal – 79 és 99 penny – számolva a multinacionális kiadók esetében a marketing-költségvetésből fedezhető. A slágerlistát összeállító Official UK Chart Company vezetője elmondta, nagyon óvatosak lesznek, hogy megelőzzék a visszaéléseket.

A független kiadókat tömörítő szervezet egy másik problémára is rávilágított. A négy nagy lemezcég – az EMI, a Sony BMG, a Universal és a Warner Music – által foglalkoztatott előadók kiadványai hangsúlyosabban képviseltetik magukat a legális letöltést lehetővé tevő internetes oldalak kínálatában, mivel a kis kiadók az infrastruktúra hiányában csak késve tudják digitalizálni a kínálatukat, ezért az előadóik önhibájukon kívül nagy hátránnyal indulnak a versenyben. Az Official UK Chart Company vezetője azonban visszautasította az AIM állítását. Elmondta, hogy legutóbb a digitális TOP 40-ben nyolc független előadó szerepelt, míg a hivatalos kislemezlistán csak hat, sőt, az idén eddig legtöbbször a Stereophonics Dakota című dalát töltötték le, amit a független V2 kiadó terjeszt.

BOTRÁNY NÉMETORSZÁGBAN

A német lemezcégek gyakran vetnek be nem hivatalos eszközöket, hogy előadóik minél sikeresebbek legyenek: csillagászati összegeket fizetnek azért, hogy a televíziók és rádiók többet játsszák a dalaikat, de a lemezek felvásárlása sem ritkaság. A Német Hanglemezipari Szövetség egy televíziós riport kapcsán a napokban vizsgálatot indított a Bros Music nevű kiadó ellen. Gracia menedzsere, David Brandes a tévéműsorban bevallotta, hogy a slágerlistákat lemezvásárlással manipulálták. Erre azért volt szükség, mert az idei Eurovíziós Dalfesztiválra Gracia is benevezett, és ennek feltétele volt a slágerlistán való jó szereplés. Az énekesnő megnyerte a versenyt, tehát a dolgok jelenlegi állása szerint ő képviseli Németországot Kijevben. Sokan azonban arra számítanak, hogy megvonják tőle az indulási jogot. „Összesen kétezer cédét vásároltunk fel. Meggyőződésem, hogy sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Ha nem ezt tesszük, akkor Gracia hátránnyal vagy el sem indulhatott volna a németországi elődöntőn” – nyilatkozta a menedzser. A Német Hanglemezipari Szövetség a slágerlista manipulálása miatt Gracia mellett a Vanilla Ninja kis- és nagylemezeit is törölte a listákról. (öszszeállította: péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?