Alfkona befejezte...

Alfkona éveken át Közép-Európa legjobb sprintere volt. Pályafutása során 40 futamon összesen 20 győzelmet aratott, a nemrégen jelentették be a visszavonulását.

Alfkona éveken át Közép-Európa legjobb sprintere volt. Pályafutása során 40 futamon összesen 20 győzelmet aratott, a nemrégen jelentették be a visszavonulását. A kanca sikereiről és jövőjéről az elégedett tulajdonost, a nagyfödémesi Molnár Ernőt kérdeztük.

Végleges Alfkona visszavonulása?

Igen, január 15-én szállították Németországba, egy Hannover melletti tenyészetbe. Itt készül a fedeztetésre, párja a Soldier Hollow nevű világhírű csődör lesz. Ez a ló minőségi utódokat nemez, amiről az is árulkodik, hogy a vele való fedeztetés a többszörösébe kerül, mint anno az Overdose-zal való párosítás.

Kiváló sprintere ezután végig Németországban marad?

Körülbelül két hónap múlva átszállítjuk Csehországba, ahol egy farmon él majd tovább, profi körülmények között. Egy ismerősöm ott dolgozik, szóval biztos vagyok benne, hogy jó kezekben lesz Alfkona és a leendő csikó is. A csikó már egészen biztosan Csehországban fog megszületni, így hiába német lovak a szülei, ő már cseh ló lesz.

Alfkona eredetileg 2014-ben vonult volna vissza, végül még tavaly is versenyzett. Jó döntésnek bizonyult az egyéves ráadás?

Szerintem nem kellett volna vállalni ezt a pluszévet. Bár volt két első és két második helye 2015 folyamán, összességében ez már nem volt az igazi. Alfkona közel nyolcéves, most már mindenképp megérett az idő a visszavonulására.

Tekintsünk egy kicsit vissza a pályafutására: 40 futamon összesen 20 győzelmet aratott, ez nagyon impozáns mérleg. Hová sorolná őt szlovákiai, esetleg európai viszonylatban?

Alfkona éveken át Közép-Európa legjobb sprintere volt. Fontos megjegyezni, hogy rendre első osztályú, nagy presztízsű versenyeken indult, talán csak egy-két másodrangú versenyen vett részt egész pályafutása során. Legnagyobb sikerei közé sorolhatom, hogy négyszer nyerte meg a Kozma Ferenc Emlékversenyt Magyarországon, a pozsonyi Turf-gálán pedig kétszer diadalmaskodott. Ezek a legmagasabb színvonalú versenyek közé tartoznak.

Az akkor egyéves Alfkonát még 2009-ben vette egy aukción. Nyolcezer euróba került, pályafutása során pedig összesen 140 ezret hozott a konyhára. Ilyen egy tökéletes befektetés?

Mindenképp, de azt azért le kell szögezni, hogy ez távolról sem a teljes haszon. A nyeremények húsz-negyven százalékát lefogják, további tíz százalék jár a zsokénak, ráadásul a szállítás, az orvosi ellátás és a nevezési díjak is engem terheltek. Minél nagyobb presztízsű a verseny, annál drágább az indulás. Ha az ember nem kerül mínuszba, az már sikernek számít. Nekem ez szórakozás.

Sikerült kihozni Alfkonából a maximumot, vagy azért van némi hiányérzete?

Sajnos több rossz emlék is van, Milánóban például kizárták, Rómában a zsoké nem sokkal a cél előtt felállt a hátán, ami alaposan visszafogta, Münchenben pedig az utolsó körben kilökték. Az ilyen távoli helyeken klasszisokkal kéne jobbnak lenni mindenki másnál, hogy sikerüljön a győzelem.

Van most olyan lova, amely potenciálisan Alfkonához hasonló sikereket érhet el a jövőben?

Igen, Miss Vikanikónak hívják, közel hároméves, és 22 ezer euróba került. A nevét Orbán Viktor és felesége, Anikó után kapta. Nagy lehetőségek vannak benne, de még fejlődnie kell. A legnagyobb sikere eddig egy második hely Csehországban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?