Ajánlott olvasmányok a kicsik polcára

Az alábbiakban néhány érde-kes gyerekkönyvet ajánlunk figyelmükbe az elmúlt hóna-pok terméséből – annak a kor-osztálynak, amely még a szülőkkel lapozza a meséket vagy éppen csak ismerkedik az önálló olvasás élményével.Dániel András: A világ első kuflizenekaraNem valószínű, hogy részletesen be kell m

Az alábbiakban néhány érde-kes gyerekkönyvet ajánlunk figyelmükbe az elmúlt hóna-pok terméséből – annak a kor-osztálynak, amely még a szülőkkel lapozza a meséket vagy éppen csak ismerkedik az önálló olvasás élményével.

Dániel András: A világ első kuflizenekara

Nem valószínű, hogy részletesen be kell mutatnunk Dániel András vizuális és verbális fantáziájának szüleményeit, ezeket a fura alakú, se nem kifli, se nem kukac lényeket. Ez már a sorozat nyolcadik kötete, ezért meg sem lepődünk, hogy a kuflik elérkezettnek látják a pillanatot a zenekar-alapításra. A legfurcsább dolgok változnak hangszerré a Kuflikupac Kisegyüttes jóvoltából. Kiderül például, hogy ha megrázzuk egy kattogógyík levedlett bőrét vagy összeütünk két likacskövet, érdekes hangok keletkeznek. De olyan apró, ám hasznos információkat is összecsipegethetünk, hogy például a zsákfejű békák délutánonként egyáltalán nem ummognak.

A megszokottnál is több kitalált bogár, fű, fa, virág szerepel ebben a részben. A szerző szinte lubickol a flúgos biológus szerepében. A képekbe most is extra szövegek épülnek be, a minduntalan odaszemtelenkedő mellékszereplők az eddigieknél is epésebb megjegyzéseket tesznek a kuflikra, illetve az aktuális helyzetre. Ezek a beköpések eleinte főleg a gyerekeiknek felolvasó szülők körében arattak nagy sikert, de mostanra már a kicsik számára is megszokottak. Kiváló módszer ez arra, hogy már 3–5 éves korban megtanuljanak párhuzamosan több dologra figyelni egy adott felületen – később a számítógép előtt nagy hasznát veszik majd ennek a készségnek.

A másik mesében leheveredhetünk a legidősebb kufli, Bélabá mellé a fűbe, hogy kellemes semmittevés közben megismerjük a macskalegyeket, a levernyót, a kócférget, a nevetkét és még egy csomó pici lényt. A fűben ugyanis izgalmas dolgok zajlanak, csak figyelni kell rájuk.

A rajzoló/író Dániel András jelenleg a magyar gyerekirodalom egyik legszínesebb szerzője, aki idén illusztrátorként felkerült a A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) dicsőséglistájára egy másik könyvével. (Pozsonyi Pagony, 2017, 52 oldal.)

Vadadi Adrienn: A titkos reggeli

A családi mesék alcím kissé becsapós, mert ezek nem mesék, hanem rövid történetek, olyan hétköznapi konfliktusokkal, amelyek minden családban előfordulnak. Kell-e anyunak is sapkát húznia, ha gyermekeitől megköveteli ezt? Hazavihetik-e a hozzájuk szegődő kiskutyát? Kinek milyen jogai és kötelességei vannak egy családban? Egy négyéves kislány és egy hétéves kisfiú nyúzza a szüleit ilyesfajta kérdésekkel. Apró hisztiket kell kezelni a játékok birtoklásától a csámcsogás csökkentésén át a habfürdő mennyiségének megszabásáig. Vadadi Adrienn olyan problémákat ragad ki a gyerekek mindennapjaiból, amelyeket mi, felnőttek előszeretettel bagatellizálunk, pedig a kicsik fennakadnak rajtuk. Szeretetteljes, vidám családi légkör lengi be a történeteket, amelyek a szülőknek is szolgálnak pár problémamegoldó ötlettel. Mit csináljanak például a strandon, amikor hosszú sorban állás után az egyik gyerek kitalálja, hogy mégsem lekváros palacsintát szeretne, hanem kakaósat. Vagy amikor azon vesznek össze, melyikük szereti jobban anyut. Vagy amikor félnek a sötétben.

A kötet nyelvezete egyszerű, könnyen érthető, a feloldás pedig mindig frappáns. Andris és Juli szülei jól bírják a gyűrődést, a két gyerek pedig a kis olvasó cinkostársává válik. Közben az olvasó gyerekeknek alkalmuk nyílik arra, hogy bepillantsanak egy másik család életébe, véleményezzék a történteket, vagy megállapítsák, hogy náluk is előfordult már hasonló konfliktus. Leginkább közös olvasásra ajánljuk ezt a könyvet, mert közösen lehet leszűrni a tanulságot, megbeszélni a helyzeteket. Kálmán Anna kedves illusztrációi mindig a lényeget ragadják meg, nincsenek túlrajzolva, de elnagyolva sem. (Pozsonyi Pagony, 2017, 64 oldal.)

Kertész Erzsi: A feltaláló

A hétéves Fecó feltaláló akar lenni. A magától játszó zongora és a mindig kapuba guruló focilabda után végre kialakítja saját műhelyét, és egy komolyabb találmányon kezd dolgozni. El is készül a repülő cipő, csakhogy ez már olyan okos szerkezet, hogy néha magától is felröppen, amiből aztán nagy kalamajka lesz.

A Most én olvasok! kötetek egy szisztematikusan felépített, pedagógiai szakértelemmel megtámogatott kortárs „olvasni tanulok” sorozat részei. Az ötlet remek, hiszen az önállóan olvasni kezdő gyerekek fantáziáját nyilván izgatja egy velük egykorú kis feltaláló, aki eddig nem létező dolgokat alkot. A megvalósításhoz azonban rögös út vezet, Fecó anyukája például jobban szeretné, ha a kissrác inkább szakács lenne, ha felnő. Az apa már valamivel haladóbb szemléletűnek tűnik, hiszen azt akarja, hogy fia festő legyen. Ám a következő oldalon kiderül, hogy a szobafestő szakmára gondolt. Többet nem árulunk el, ennyiből is láthatják, hogy nem könnyű a kezdő feltaláló dolga. Fecó egyik találmánya, a pókcsapda például sajnos apukája lábujját kapja el, aki úgy feldühödik ezen, hogy a kukába vágja a találmányt.

Egy-egy oldalon maximum négy-öt sornyi szöveg szerepel a képek fölött, és Bernát Tamara illusztrációi szinte beszippantják a kis olvasót egy izgalmas, mozgalmas világba. Ez a könyv „eteti magát”, a gyerek észre sem veszi, hogy önálló olvasásra kényszeríti őt a furfangos szerző. (Pozsonyi Pagony, 2017, 48 oldal.)

Anna Taube: Hercegkisasszonyok

Egy hasonló sorozat, az Olvass velem! szintén az olvasóvá nevelést célozza meg, de itt különválasztják a „lányos” és a „fiús” könyveket. Míg a kislányokat sellők, királylányok és hercegkisasszonyok szórakoztatják, a srácok általában egy ügyes, bátor, találékony kis főhőssel azonosulhatnak, aki kalózokkal harcol vagy szellemeket üldöz. A kulcsmondatokat vagy a főszereplők megnyilvánulásait nagyobb és színes betűkkel szedték a gyerekeknek, a hosszabb, leíró részeket pedig a szülők, idősebb testvérek olvashatják fel.

A legújabb részben négy lányos mese szerepel, Mesés Péter fordításában. Viktória hercegnő besokall az udvari etikettől, és elhatározza, hogy a lovagok helyett ő maga fogja legyőzni a veszedelmes sárkányt. Ágota hercegnő csak rímekben tud beszélni, kellene valaki, aki megtöri ezt az átkot. Sarolta hercegkisasszonyt rablók hurcolják el. A szemüveges Amália pedig vonakodva bár, de elmegy a bálba nővéreivel, ahol az ifjú herceg kíván valami fontosat bejelenteni. (Manó Könyvek, 2017, 64 oldal.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?