A világutazó kozmonomád

dd

Az érsekújvári Irodalmi Korzó csütörtöki vendége Juhász Rokko volt, akit H. Nagy Péter faggatott az Egy performer élete II. című kötetéről.

A bőséges és velős képanyaggal tűzdelt alkotás az (el)ismert hazai költő és performer életének egy újabb szakaszát mutatja be. A kozmonomád szerint ezek eddigi pályafutásának leggazdagabb évei voltak, beszámolói a New York-i, izraeli, hazai (kassai) és helsinki kerülők után elsősorban Dél- és Közép-Amerikáról szólnak. Az oldalakon megelevenednek a parttalan panamázások, a gasztrokultúra csúcsai (például Peruban), a chilei szakácsművészet cselei... Az olvasó azt hinné, földi mennyországba csöppent, noha Latin-Amerikában a természet konfliktusban áll az emberrel, a vulkánok hegyláncainál a kén kiszorítja az oxigént...

A szakavatott szereplők a szerteágazó párbeszéd során el-elkalandoztak: a tektonikai mozgások sebességétől a körömnövesztésig jutottak, a természetfotózásról pedig gasztrotablóra váltottak, melynek során az is kiderült, hogyan készül az ázsiai csirkepaprikás, vagy épp' a mexikói kovászos uborka.

Az est során az is kiderült, Rokko rendelkezik az utazás génjeivel. Az egyensúlyra mint az utazás során talált tárgyra gondol, mely sokat segített számára a toleranciafejlesztésben is. Elmesélte, a világ túlsó felén miként gyakorolta a szociális beavatkozást, és azt is, miért ment ki a galériába(n) ragadt terekből. 

Az érzékletes, nem mindennapi beszámolók után úgy éreztük, beléptünk valahová, s innen ugyanúgy már nem léphetünk ki.

Kaszás Dávid

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?