A várakozásoknak megfelelően

A középiskolákban a közelmúltban zárultak le az érettségi vizsgák. A diákok többsége fellélegezhet. Körképünkben iskolák igazgatói számoltak be tapasztalataikról az idei érettségik kapcsán.

A felkészülés pillanataiSomogyi Tibor felvétele Az oktatásügyi minisztérium pedagógiai és szervezési szabályzata előírásainak megfelelően idén is két időpontban, a május 13-i és a 20-ával kezdődő héten érettségiztek a diákok.

A somorjai Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium két végzős osztályában idén május 20-a és 23-a között öszszesen 51 diák érettségizett. A két kötelező vizsgatantárgy, a magyar, illetve a szlovák nyelv és irodalom mellett a kötelezően választható tantárgyak sorából a legtöbben a matematikát, a történelmet és az idegen nyelveket választották. Kovács László, a somorjai gimnázium igazgatója elmondta: „Az iskolánkban már negyedik éve alkalmazzuk az alternatív tantervet, amely hatékonyan segíti a diákjaink felkészülését az érettségi vizsgákra. Az alternatív tanterv alapján az első három évfolyamban minden tárgyból kötelező az óralátogatás. Az utolsó évben azonban csak négy tárgy kötelező, az összes többi választható. A negyedikeseknek heti 30 tanítási órájuk van. Órarendjüket ők maguk állítják össze. Nagy óraszámban azokat a tantárgyakat választják, amelyekből érettségi, később pedig felvételi vizsgát tesznek. A négy kötelező tárgy a magyar, illetve a szlovák nyelv és irodalom, az idegen nyelv, valamint a testnevelés.” A puskázásnak csak nagyon kicsi volt a valószínűsége, úgyszólván semmi – árulta el Kovács László –, hiszen egyszerre csupán három tanuló tartózkodott a helyiségben. A bizottság öt tagja éppen ezért minden mozdulatát nyomon követhette a felelőnek és a két felkészülőnek. Az egyes vizsgatantárgyakhoz szükséges valamennyi segédanyag, például szöveggyűjtemények, atlasz stb. már eleve ott volt a diákok asztalán, tehát nem hozhattak be magukkal saját segédeszközt.

Egészében véve kiváló eredményeket értek el a tanulók az érettségin, az igazgató Kovács László elégedettségének adott hangot a végzősök teljesítményével kapcsolatban.

A füleki gimnázium magyar tanítási nyelvű osztályában szintén május 20-ától 23-áig tartották az érettségi vizsgákat. Idén 26 tanuló járulhatott a zöld asztalhoz. A magyar és a szlovák mellett legtöbben az angol és a német nyelvet választották, sokan döntöttek a matematika, az informatika, a földrajz, a történelem és a biológia tantárgya mellett. Valamennyi tanuló sikerrel szerepelt az érettségi vizsgán, ami az eredményes felkészülésüket igazolja. „Egyedüli problémaként az merült fel, hogy egy diákunk nehezebben kezdte el feleletét, mivel túlságosan feszélyezte az érettségi vizsgák légköre. Az efféle ijedtséget azonban általában tolerálják a tanárok, teljességgel érthető, ha a vizsgázó kellemetlenül érzi magát.” – mondta el Péter György a füleki gimnázium igazgatóhelyettese, majd hozzáfűzte, arra, hogy valamelyik vizsgázó csalt volna a válaszadások alkalmával, még nem volt példa a gimnáziumban. A diákok felkészülését a rendes tanítási órákon kívül segítették a gyakorlatok és természetesen az otthoni foglalkozások is. A füleki gimnázium a somorjaihoz hasonlóan szintén alkalmazza az alternatív tanrendet, éppen ezért a tanulók a kötelező tanítási órákon kívül az általuk kiválasztott gyakorlatokat is látogathatják, az órarendjüket így részben maguk állítják össze.

A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tannyelvű Gimnázium igazgatónője Cseh Mária elmondása szerint iskolájukban az érettségi vizsgák zökkenőmentesen zajlottak, az idén május 13-a 17-e között érettségizett száz diák közül senkinek sem kell szeptemberben pótvizsgáznia, elégséges érdemjegyet is csak kevesen vihettek haza. Az igazgatónő elégedett a tanulók felkészültségével és elért eredményével. Az adatok tükrében kiderült, a diákoknak átlagban jobb lett az érettségi vizsgán elért eredménye, mint a negyedikes év végi átlaga. A tanulók nagy többsége matematikából, idegen nyelvekből vagy pedig történelemből érettségizett a kötelező tantárgyakon kívül.

A nagymegyeri Magyar Tannyelvű Gimnáziumban idén összesen 37, a közös igazgatású Kereskedelmi Akadémián 34 diák érettségizett – tudtuk meg a középiskola igazgatóhelyettesétől, Mátis Katalintól. Valamennyi diák sikerrel szerepelt a vizsgákon, a tanulók által elért legrosszabb tantárgyi átlag mindössze 1,6 – árulta el az igazgatóhelyettes. Legtöbben az angol és a német nyelvet, a matematikát, a földrajzot, valamint a biológiát választották a kötelezően választható érettségi tárgyak közül. A nagymegyeri gimnáziumban is lehetőségük nyílt a negyedikes diákoknak arra, hogy az érettségi vizsgák évében gyakorlatokra járjanak az általuk választott tárgyakból.

„Semmivel sem születtek rosszabb eredmények, mint az elmúlt tanévben, ez alkalommal is a várakozásainknak megfelelően folytak le az érettségi vizsgák” – értékelte a diákok teljesítményét és összegezte benyomásait Kulcsár Mónika, a Duna utcai Magyar Tannyelvű Gimnázium magyar és történelem szakos tanára. A IV.B osztály 22 diákja közül 13 felelt meg kitüntetéssel, 4 jeles, 5 pedig megfelelt minősítést szerzett. A magyar nyelv és irodalom tárgyból tett érettségi vizsgák összesített eredményeinek átlaga körülbelül 1,9-re, szlovákból 1,73-ra jött ki. „Gyakorlatilag minden tárgy szerepelt a vizsgán – árulta el Kiss Ferenc matematika-fizika szakos tanár –, de legtöbben a matematikát, az angol nyelvet és a történelmet választották az érettségin.” A diákok felkészülésének sikerességét igazolja, hogy alapjában véve minden tanuló jó eredményt ért el saját képességéhez mérten. „A puskázásra még a leghalványabb esély sem kínálkozott a tanulók számára – fűzte hozzá Dávid Béla, a gimnázium igazgatója, testnevelés szakos tanár. – Semmiféle személyes holmit nem hozhattak be magukkal a tanterembe. A diákoknak külön helyiség állt a rendelkezésükre, hogy az utolsó pillanatban is még belenézzenek a jegyzeteikbe vagy éppen egy kicsit lazítsanak.” A tanárok igyekeztek mindent megtenni azért, hogy igazolják a tanulók eltelt négy év során felmutatott eredményeit. A tapasztalatok azt igazolják, hogy az érettségin a Duna utcai diákok csaknem száz százaléka a tőle megszokott színvonalú teljesítményt nyújtja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?