Kultúra

A Terror is esélyes az új színházi díjra

Új szakmai fórum alakult, abból az elsődleges célból, hogy kiválasszák az évad legjobb hazai színházi előadását. A díjra esélyes előadások között a kassai Thália Színház Terrorja is szerepel.
author
Juhász Katalin

2019. november 24. 10:54

A Terror is esélyes az új színházi díjra
Pillanatkép a kassai Terrorból. - Németi Róbert felvétele

A Színházi Alkotók Akadémiája (Akadémia divadelných tvorcov) nem a Deszka díjnak akar konkurenciát teremteni, hiszen egész másképp működik ez a szervezet, amely Viki Janoušková dramaturg kezdeményezésére alakult, és az alapszabályzat szerint mindenki tagja lehet, aki legalább öt éve hivatásszerűen foglalkozik színházzal, bármilyen pozícióban. Az alapító tagok között ott van Zuzana Kronerová színésznő, Roman Polák rendező, Vladimír Štefko színháztörténész, Viera Dubačová rendező és Hizsnyan Géza kritikus, akit a részletekről kérdeztünk.

„A Deszka díjjal ellentétben itt nincsenek kategóriák, kizárólag az évad legjobb szlovákiai színházi előadását keressük. És sokkal többen döntünk róla, mint a Deszkáról. A döntésben illetékesek több területről érkeztek, azaz nem csak kritikusok. Az sem fordulhat elő, hogy egy előadást csupán egy ember lát, és az ő értékelése alapján hozunk döntést. Az életkor szerinti megoszlás is változatos, nem egy domináns generáció tagjaiból áll a bizottság, a rangidős Vladimír Štefko például 77 éves”

– tudtuk meg Hizsnyan Gézától, aki az utóbbi hónapok során a szokásosnál is gyakrabban ült színházban vagy utazott valahová előadást nézni.

A professzionális színházak maguk nevezhettek előadásokat, egy teátrum maximum kettőt, de ha a zsűritagok tudtak olyan izgalmas projektről, amelyet az alkotók elfelejtettek benevezni, ők is megtehették. Így remélhetőleg egyetlen figyelemre méltó előadás sem maradt le a listáról. Természetesen a benevezett kisebbségi színházakat sem hagyták ki. Eredetileg a 10 legjobb produkciót akarták kiválasztani, de végül 14 gyűlt össze. Köztük van az Andrej Duchnovičról elnevezett eperjesi ukrán színház Pieskovisko (Homokozó) című előadása Braňo Mazúch rendezésében, valamint a kassai Thália Színház bírósági drámája, a Terror, amelyet Czajlik József rendezett.

Ez egy különleges vállalkozás, mivel a nézők szavaznak arról, hogy elítélnék vagy felmentenék a vádlottat. Egy terroristák által eltérített utasszállító repülő a telt házas stadion felé tart. Egy vadászpilótának döntenie kell: lelője-e a gépet a fedélzetén 164 emberrel, hogy megmentse a stadionbeli 70 ezret. A kevesebb áldozat mellett dönt, és erről később a bíróságon ad számot. Ferdinand von Schirach darabja jelenleg diadalútját járja, ami érthető, hiszen aktuális, provokatív kérdéseket tesz fel. A kassaiak konzultánsnak egy igazi szakmabelit, Mészáros Lajos volt alkotmánybírót kérték fel. A projekt különlegessége, hogy a közönség a világ bármely pontján játszott Terrorelőadás szavazásának eredményét megnézheti az interneten.

Hizsnyan Géza, aki elsősorban a kelet-szlovákiai színházak benevezett előadásait értékelte, nem akart esélyeket latolgatni, mivel ő maga is 5-6 előadást tart egyformán erősnek. Köztük van a Terror is, amely ugyan kifejezetten szövegközpontú előadás, ám ennek ellenére egyedüliként kapott szavazatot mind az öt „keleti” bizottsági tagtól. Mivel a 14 kiválasztott előadás között nincs egy magasan kiemelkedő, amely vita nélkül díjat érdemelne, Hizsnyan hosszú szakmai vitára számít november 30án, amikor az illetékesek először összeülnek. Az ünnepélyes eredményhirdetés december 13-án lesz.

A Színházi Alkotók Akadémiája egyesületi formában működik, és távlati tervei között egy színházi szaklap alapítása is szerepel. Tagjainak száma jelenleg ötven fő körül mozog, vannak köztük színészek, rendezők, dramaturgok, díszlettervezők, színházi zeneszerzők és elméleti szakemberek is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Richard Sulík

Kezdetét vette a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülés

Varga Ildikó felvétele

Érsekújvári összefogás a magyar alapiskoláért

Richard Sulík Eduard Heger Boris Kollár

76 szavazatra van szükség a kormány leváltásához

Richard Sulík

Sulík: A kormány leváltása után elképzelhető annak átalakítása

néni k

Hátulról támadt 79 éves áldozatára a 22 éves rabló

d

Felemeltette a fizetését a polgármester, majd a lakosok adóinak növelését javasolta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.