A Táncórák a Komáromi Jókai Színházban

kép

December 8-ától, péntektől láthatja a Komáromi Jókai Színház közönsége Mark St. Germain amerikai dráma- és forgatókönyvíró Táncórák című színművét. Az autisták világára ablakot nyitó szemléletformáló játékban Kiss Szilvia és Szabó Viktor szerepel. Az előadás a Veszprémi Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkciója, Gál Tamás rendezte.

Senga és Ever szomszédok. Még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak a saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni. Lépegetnek egymás felé, először kicsit ügyetlenül, aztán kíváncsi figyelemmel, milyen is a másik világa. Ahogy megismerik egymást, érzelmekből is leckéket vesznek. Külön-külön és közösen is megpróbálnak „kitáncolni” a maguk komfortzónájából, amelyben jó ideje éldegélnek.

„Mindig nagyon foglalkoztatott azon embertársaink sorsa, akik »mások«. Nem jobbak, nem kevesebbek, de mások, mint az átlagember, legyen szó akár a bőrszínről, akár egészségügyi állapotáról, ami »mássá« teszi őket. Mi, a többség hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy átlagosak vagyunk, mi vagyunk a »normálisok«, csak azért, mert mi vagyunk többen, emiatt pedig előítéletesek és kirekesztőek tudunk lenni. Minden darabban keresem azt, hogy tudok a perifériákra került emberek történetével dolgozni – emelte ki Gál Tamás, az előadás rendezője, a Komáromi Jókai Színház igazgatója. – A darab egyik fontos felvetése, hogy vajon kivel könnyebb együtt működni: egy »ép« emberrel vagy egy fogyatékossággal élővel? Emellett fontos témakör a tehetség is, hiszen mindkét főszereplő a maga módján, a maga adott élethelyzetében tehetséges valamiben.”

A Komáromi Jókai Színház kiemelt témaként tekint az inklúzióra, és fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal, hátránnyal élők számára is hozzáférhetővé tegye az előadásait. Az elmúlt hónapokban megtörtént az épület akadálymentesítése, emellett a színház csatlakozott az autistabarát intézmények köréhez. Ennek keretében egyelőre 10 csomagot készítettek el, amely támogathatja az autizmussal élő nézők – felnőttek, gyerekek – komfortérzését az előadások során. A „támogató készlet” tartalmaz egy térképes információs kártyát a színház belteréről (hogyan lehet bejutni a nézőtérre, hol a mosdó stb.), stresszoldó eszközöket (pop-it, labda), fülhallgatót (ezzel a zavaró hanghatások tompíthatók), valamint egy további kártyát, amelyet probléma esetén kell felmutatni, ilyenkor a felvezető azonnal átkíséri a nézőt az ún. nyugalomszobába. A színház vezetése arra kéri az érdeklődőket, illetve az érintetteket, hogy a támogató készlet iránti igényüket jelezzék előre a szervezési osztályon vagy a jegypénztárban. A közeljövőben a Komáromi Jókai Színház tovább bővíti az autizmus-specifikus megoldások tárát, egyebek mellett a weboldalán elérhető kisvideókkal, amelyek felhívják a figyelmet az egyes előadásokban alkalmazott, a szenzorikusan érzékeny nézők számára potenciálisan zavaró hang- és fényhatásokra. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?