A szürke hályogot műteni kell

Hályog jeligére: „Nagyon rosszul látok mind a két szememre. Főleg az olvasás megy nehezen. Szürke vagy zöld hályog van a szememen, pontosabban a szemlencsével van baj. 72 éves vagyok, és félek, hogy többé már nem fogok jól látni.

Hályog jeligére: „Nagyon rosszul látok mind a két szememre. Főleg az olvasás megy nehezen. Szürke vagy zöld hályog van a szememen, pontosabban a szemlencsével van baj. 72 éves vagyok, és félek, hogy többé már nem fogok jól látni. Le lehet szedni ezt a hályogot a szememről, vagy inkább jobb nem bántani, hogy ne roszszabbodjon?”

Leírása alapján egyértelműen szürke hályog van a szemén. Az egészséges szemlencse kristálytiszta. Nincs saját vérellátása, így tápanyag- és oxigénellátását a szemben keringő csarnokvíz biztosítja. A rossz tápanyagellátás következtében a lencsében homályok keletkeznek, amelyek rontják a látásélességet.

A szürke hályogot fiatalabb korban anyagcserezavarok (pl. cukorbetegség), mérgezések, szemsérülések, sugárzás vagy belsőszemgyulladások okozhatják. Az öregkori szürke hályog a 60. életév betöltése után kezd kialakulni.

Fejlődő országokban a szürke hályog a tartós vakságot okozó betegségek között első helyen áll. Ennek elsősorban gazdasági okai vannak. Jelenleg egyetlen bizonyíthatóan eredményes terápiája a műtét, amely indokolt, ha olyan mérvű a látásromlás, amely már a beteg mindennapi életét zavarja. Mindenképpen el kell végezni a műtétet, ha a hályog „érett”. A műtétnek nincs felső életkorhoz kötött határa.

Hazánkban szinte minden járási kórházban modern ultrahangos eljárással műtik a szürke hályogot. A homályos szemlencse eltávolítása után pedig műlencsét ültetnek a szembe, amely biztosítja a megfelelő látásélességet. A műtét után szabad hajat mosni, tévét nézni, olvasni, utcán sétálni, főzni. Mindössze a nagyobb fokú erőkifejtéssel járó tevékenységeket (kertásás, bútortologatás, nagytakarítás) nem célszerű elvégezni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?