Kultúra

A szlovák jelnyelv a szellemi kulturális örökség része lett

Pozsony | Új tételek kerültek a Nemzeti Szellemi Kulturális Örökségek Reprezentatív Listájára, köztük a szlovák jelnyelv is.
Juhász Katalin

2019. január 25. 15:47

fsfsfs
Immár hivatalos (Képarchívum)

A szakértői bizottság ajánlása alapján a kulturális minisztérium hat jelölést hagyott jóvá.

„Fontos, hogy Szlovákia egyre több kicsi, azonban annál nagyobb erővel bíró, szimbolikus lépést tegyen a kisebbségek felé. Külön örülök annak, hogy mások mellett a jelnyelv is felkerült szellemi örökségünk reprezentatív listájára. Több mint egy éves együttműködés után most a Nagyszombati Halláskárosultak Egyesületének igazgatójával, Jaroslav Cehlárikkal elmondhatjuk, hogy sikerült elérni az első mérföldkövet. Most a szlovák jelnyelv kodifikálása a következő cél, amely már folyamatban van” – mondta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

A jelnyelv mellett felkerült a listára a hegyvidéki teherhordozás (vysokohorské nosičstvo), a solymászat (sokoliarstvo), a Poľana-alji “bekérők” (Popolianske rozkazovačky) és a szlovák hagyományos fasípok egyik fajtája is. A szellemi kulturális örökség védelmének legjobb módjai elnevezésű lista a Dragúni táncház sorozattal (Cyklus Tanečný dom združenia Dragúni) bővült.

A szellemi kulturális örökségünk lehet szóbeli kifejezési forma, hagyományos előadóművészet, rítus, hagyományos kézműves termékek előállításához szükséges tudás és egyéb. Szlovákiában csaknem 10 éve listázzák a szellemi kulturális örökségeinket és annak védelmének legjobb módjait, azzal a céllal, hogy megóvják a társadalmunk azon alkotórészeit, amelyek folytonosságot biztosítanak, erősítik az identitást, elősegítik a kulturális sokszínűséget és kreativitást.

Bárki előterjesztheti ajánlását egy új tétel beírására a SĽUK mellett működő Hagyományos Népi Kultúra Központjába, ami ezután hosszabb szakértői vizsgálat alá kerül. A jóváhagyást megelőzően az ajánlást a Szellemi Kulturális Örökség tanácsa értékeli. 2019-ben március 31-ig lehet indítványozni a beiratást. (további információk itt: https://www.ludovakultura.sk/zoznamy-nkd-slovenska/)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kuciak tüntetés somogyi
Frissítve

GALÉRIA: Több ezren emlékeztek meg a Kuciak-gyilkosság második évfordulóján Pozsonyban

kuciak komárom

Komáromban is megemlékezést tartottak a Kuciak-gyilkosság második évfordulóján

*

Miért kérnek a hotelek a vendégektől letétet? 

Bugár Béla
Frissítve

Bugár: a választások után először Menyhártot fogom hívni

Kassa

A turizmus fejlesztését támogatja a megye

A két miniszter szerint Szlovákia és Magyarország gázellátása stabil állapotban van (A szerző képarchívuma)

Szlovákia gázellátása stabil, de az árak nem csökkenek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.