Kultúra

A szlovák jelnyelv a szellemi kulturális örökség része lett

Pozsony | Új tételek kerültek a Nemzeti Szellemi Kulturális Örökségek Reprezentatív Listájára, köztük a szlovák jelnyelv is.
Juhász Katalin

2019. január 25. 15:47

Immár hivatalos (Képarchívum)

A szakértői bizottság ajánlása alapján a kulturális minisztérium hat jelölést hagyott jóvá.

„Fontos, hogy Szlovákia egyre több kicsi, azonban annál nagyobb erővel bíró, szimbolikus lépést tegyen a kisebbségek felé. Külön örülök annak, hogy mások mellett a jelnyelv is felkerült szellemi örökségünk reprezentatív listájára. Több mint egy éves együttműködés után most a Nagyszombati Halláskárosultak Egyesületének igazgatójával, Jaroslav Cehlárikkal elmondhatjuk, hogy sikerült elérni az első mérföldkövet. Most a szlovák jelnyelv kodifikálása a következő cél, amely már folyamatban van” – mondta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

A jelnyelv mellett felkerült a listára a hegyvidéki teherhordozás (vysokohorské nosičstvo), a solymászat (sokoliarstvo), a Poľana-alji “bekérők” (Popolianske rozkazovačky) és a szlovák hagyományos fasípok egyik fajtája is. A szellemi kulturális örökség védelmének legjobb módjai elnevezésű lista a Dragúni táncház sorozattal (Cyklus Tanečný dom združenia Dragúni) bővült.

A szellemi kulturális örökségünk lehet szóbeli kifejezési forma, hagyományos előadóművészet, rítus, hagyományos kézműves termékek előállításához szükséges tudás és egyéb. Szlovákiában csaknem 10 éve listázzák a szellemi kulturális örökségeinket és annak védelmének legjobb módjait, azzal a céllal, hogy megóvják a társadalmunk azon alkotórészeit, amelyek folytonosságot biztosítanak, erősítik az identitást, elősegítik a kulturális sokszínűséget és kreativitást.

Bárki előterjesztheti ajánlását egy új tétel beírására a SĽUK mellett működő Hagyományos Népi Kultúra Központjába, ami ezután hosszabb szakértői vizsgálat alá kerül. A jóváhagyást megelőzően az ajánlást a Szellemi Kulturális Örökség tanácsa értékeli. 2019-ben március 31-ig lehet indítványozni a beiratást. (további információk itt: https://www.ludovakultura.sk/zoznamy-nkd-slovenska/)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kočner az adóhivatalban is befolyást akart

Fico: Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Veszélyben a mobiltelefonok és a SIM-kártyák 

Az árpa sokrétű diétás rostja

Čaputová New Yorkban részt vesz az ENSZ Közgyűlésén és a klímacsúcson is

A kenyér mint kapaszkodó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?