Kultúra

A szlovák jelnyelv a szellemi kulturális örökség része lett

Pozsony | Új tételek kerültek a Nemzeti Szellemi Kulturális Örökségek Reprezentatív Listájára, köztük a szlovák jelnyelv is.
Juhász Katalin

2019. január 25. 15:47

fsfsfs
Immár hivatalos (Képarchívum)

A szakértői bizottság ajánlása alapján a kulturális minisztérium hat jelölést hagyott jóvá.

„Fontos, hogy Szlovákia egyre több kicsi, azonban annál nagyobb erővel bíró, szimbolikus lépést tegyen a kisebbségek felé. Külön örülök annak, hogy mások mellett a jelnyelv is felkerült szellemi örökségünk reprezentatív listájára. Több mint egy éves együttműködés után most a Nagyszombati Halláskárosultak Egyesületének igazgatójával, Jaroslav Cehlárikkal elmondhatjuk, hogy sikerült elérni az első mérföldkövet. Most a szlovák jelnyelv kodifikálása a következő cél, amely már folyamatban van” – mondta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

A jelnyelv mellett felkerült a listára a hegyvidéki teherhordozás (vysokohorské nosičstvo), a solymászat (sokoliarstvo), a Poľana-alji “bekérők” (Popolianske rozkazovačky) és a szlovák hagyományos fasípok egyik fajtája is. A szellemi kulturális örökség védelmének legjobb módjai elnevezésű lista a Dragúni táncház sorozattal (Cyklus Tanečný dom združenia Dragúni) bővült.

A szellemi kulturális örökségünk lehet szóbeli kifejezési forma, hagyományos előadóművészet, rítus, hagyományos kézműves termékek előállításához szükséges tudás és egyéb. Szlovákiában csaknem 10 éve listázzák a szellemi kulturális örökségeinket és annak védelmének legjobb módjait, azzal a céllal, hogy megóvják a társadalmunk azon alkotórészeit, amelyek folytonosságot biztosítanak, erősítik az identitást, elősegítik a kulturális sokszínűséget és kreativitást.

Bárki előterjesztheti ajánlását egy új tétel beírására a SĽUK mellett működő Hagyományos Népi Kultúra Központjába, ami ezután hosszabb szakértői vizsgálat alá kerül. A jóváhagyást megelőzően az ajánlást a Szellemi Kulturális Örökség tanácsa értékeli. 2019-ben március 31-ig lehet indítványozni a beiratást. (további információk itt: https://www.ludovakultura.sk/zoznamy-nkd-slovenska/)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Napról napra, hétről hétre újabb kihívások

a

Kiégett három személyautó Galántán

koronavírus

Mutatjuk, honnan vannak az új fertőzöttek

Hyundai i20

Bemutatták a Hyundai i20 utasterét

Károly herceg

Károly herceg jól van, kikerült a karanténból

dd

Kórházzá alakították át az Eurovíziós Dalfesztivál helyszínét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.