A szép szó ünnepére készülnek

Két nap múlva, csütörtökön kezdődik a XI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny Rimaszombatban. A közelmúltban sok vitát és ellenérzést kiváltó rendezvényt a Csemadok Országos Tanácsa, a Rimaszombati Területi Választmány, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Pódium Színházi Társaság szervezik ezúttal.

Egy ilyen hatalmas, nagy létszámú versenyzőt megmozgató, számtalan kísérőműsort és előadást felvonultató műsort megszervezni, megrendezni nem könnyű feladat. Közel háromszáz versenyző és kísérő elszállásolásáról, étkeztetéséről, szabadidejéről kell gondoskodni, hogy a versenyen aztán mindenki a legjobb teljesítményt nyújthassa. Mindezt úgy, hogy egyelőre csupán kötelezvények, ígéretek és az összköltségvetés egyharmada áll a szervezők rendelkezésére. Csupán terembérletért tavaly ötvenezer korona fölött fizettek a városi művelődési háznak. Nem mindenütt adják ingyen és büszkén a város tulajdonában lévő művelődési házat ilyen célokra. A szervezők mégis bizakodóak és igen gazdag programot állítottak össze az ideérkezőknek.

Csütörtökön, április 25-én délután Tompa Mihály Rimaszombatban álló szobrát koszorúzzák meg a jelenlévők, ezután kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, amelynek programjában a nagyidai Ilosvai Selymes Péter és az Új Gömör néptáncegyüttesek, valamint a salgótarjáni Dűvő együttes lép fel. Az első estén már működni kezd a fesztiválklub, amelynek ezúttal a művelődési ház bábterme ad otthont. Az első estén a Dűvő együttes táncházában rophatják a táncot a vendégek.

Pénteken, április 26-án a vers- és prózamondó versenyen lesz a fő hangsúly, hat kategória elődöntőit bonyolítják le a délelőtti órákban. Kísérőprogramoknak ezúttal sem lesznek híján a résztvevők és az érdeklődők, hiszen bemutatkozik a füleki Apropó Diákszínpad a Szentivánéji álom mesterjelenetével, Lúdas Matyi történetét a kassai Thália színház művészei játszszák el, este pedig a füleki Zsákszínház előadásában Bornemiszsza Péter Magyar Elektra című műve tekinthető meg. A délután folyamán a tiszteletadó közönség Hanván, Tompa sírjánál is elhelyezi az emlékezés virágait.

Szombaton, április 27-én délelőtt kerül sor a döntőkre, délután kettőkor a tíz esztendeje működő Kalligram Kiadó várja az érdeklődőket. Este hét órakor pedig az ünnepélyes gálaműsor és az eredményhirdetés várja a XI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny résztvevőit.

A szervezők az idén mindent megtesznek majd, hogy emlékezetessé és széppé tegyék a versenyzők, a kísérők és minden érdeklődő számára a vers, a szép szó immár hagyománnyá vált ünnepét Rimaszombatban. (szasz)

A XI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny keretében április 25-én, csütörtökön délután 16 órai kezdettel megalakul a Szlovákiai Magyar Vers- és Prózamondók Társasága.

A társaság szakmai szervezetként fog működni, elsődleges feladata a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny szakmai irányítása és a verseny koordinálása (az iskolai fordulókat is beleértve), valamint az országos jellegű szavalóversenyek, versmondó táborok koordinálása lesz.

A társaság szeretne kapcsolatokat kiépíteni a hasonló célokkal működő magyarországi társaságokkal is. Várjuk mindazok megjelenését alakuló közgyűlésünkön, akiknek még fontos a szép szó, és szeretik a verset.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?