A spanyol művészet népszerűsítésére

Tájainkon ritkán fordul elő, hogy király bocsásson útjára, vagyis nyisson meg valamely képzőművészeti kiállítást.

Tájainkon ritkán fordul elő, hogy király bocsásson útjára, vagyis nyisson meg valamely képzőművészeti kiállítást. „Fenséges” eseménynek lehettek tanúi azok, akik július másodikán részt vehettek a Martín Chirino spanyol szobrászművész alkotásaiból rendezett kiállítás nyitóeseményén, amelyet Don Juan Carlos és Dona Sofía szlovákiai látogatása alkalmából rendeztek, így természetesen a vernisszázst a spanyol királyi pár is megtisztelte látogatásával.

Chirino kiállítását Szlovákiában a spanyol külügyminisztérium, valamint Spanyolország külföldi kulturális tevékenységért felelős állami társasága közös, Spanyol művészet külföldön című programja részeként rendezték meg. A Spanyol művészet külföldön című programot Spanyolország európai uniós elnöksége kapcsán indították útjára, s célja, részint, hogy az ország határain túl is megismerjék a kortárs spanyol művészetet, elsősorban az európai államokban, valamint Latin-Amerikában és Észak-Afrikában, részint, hogy megalapozzák a művészeti múzeumok közötti együttműködést. A program koncepciója szerint a rendezők nem csoportos tárlatok bemutatásával, hanem neves kortárs művészek pályaművét illusztráló egyéni kiállításokkal kívánják prezentálni és népszerűsíteni az említett térségekben a jelenlegi spanyol művészetet.

Ezúttal a választás az egyik legnagyobb spanyol szobrászművészre, Martín Chirinóra esett, aki meghatározó egyénisége az utóbbi ötven év hispán szobrászatának. 1925-ben született a kanári-szigeteki Las Palmasban. 1948-tól Madridban tanult képző- és szobrászművészetet, majd 1952-től megfordult Párizsban, Londonban és Olaszország több pontján. A szülőföldje iránti hűség kifejezéseként tanulmányai befejezése után visszatért a Kanári-szigetekre, majd absztrakt szobraival, melyeket az afrikai ősi formák és a szürrealizmus ihlettek, megalapozta az ottani kortárs szobrászművészetet. 1958-ban csatlakozott az El Paso elnevezésű művészeti csoporthoz, amely a polgárháború után formálódó progresszív művészeti csoportosulásként jött létre, s azzal a céllal tevékenykedett, hogy a spanyol művészettel nyisson a világ felé. Chirino formanyelve ekkortól módosult, művészete más irányt vett, olyat, amely az európai és kanári-szigeteki hagyományokra egyaránt épít. 1967-ben az Egyesült Államokba költözött, ’72-ben New Yorkban nyomdászműhelyt alapított. Több, a kortárs művészetet támogató egyesülés vezető egyénisége, és igazgatta a Las Palmas-i Modern Művészetek Atlanti Központját is. Rendszeresen állít ki Európában, Amerikában és Ázsiában. Művei megtalálhatók a világ legrangosabb múzeumaiban és gyűjteményeiben.

A dunacsúni Danubiana Múzeumban Martín Chirino befejezetlen, ötvenéves életművének egyes állomásait tizennyolc alkotás, tizennégy szobor és négy grafika mutatja be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?