A sors nagy rendező

Kassa. „Nagy sötétségben fogunk élni, ha nem sikerül pénzt szereznünk a villanyszámlára” – mondja az olasz családfő asszonyának a Kaviár és lencse című komédiában, melyet holnap mutat be a kassai Thália Színház.
A sors, mint tudjuk, nagy rendező, hiszen e kijelentés magára a színházra is vonatkozik.

Kassa. „Nagy sötétségben fogunk élni, ha nem sikerül pénzt szereznünk a villanyszámlára” – mondja az olasz családfő asszonyának a Kaviár és lencse című komédiában, melyet holnap mutat be a kassai Thália Színház.

A sors, mint tudjuk, nagy rendező, hiszen e kijelentés magára a színházra is vonatkozik. Ma dől el ugyanis, hogy hosszú halasztgatás és többszöri átütemezés után az áramszolgáltató kikapcsolja-e a villanyt az épületben, vagy könyörületből megvárják a bemutatót. A Giulio Scarnacci–Renzi Tarabusi szerzőpáros időtálló, remek darabot írt 1957-ben: ahol műsorra került, legalább 70 előadást megélt. A meglepő fordulatokban gazdag történet a több évtizedes késés miatt sem veszített aktualitásából.

Szegvári Menyhért vendégrendező harmadszor dolgozik Kassán, és ezúttal igazán ihletgazdag közegbe csöppent, megtapasztalhatta például, milyen érzés fűtés nélküli teremben próbálni. Mivel a magyar kulturális minisztérium gyorssegélye még úton van, félő, hogy az áramszolgáltató épp ma veszíti el a türelmét. Ünneprontás helyett azonban nézzük, mit láthat a bemutató közönsége. Nápolyban vagyunk, egy szegény család megélhetésért vívott harcát kísérhetjük figyelemmel. A családfő fondorlatos módon igyekszik biztosítani a napi betevőt, és elősegíteni a család boldogulását. Szegvári Menyhért fiatal színészként játszott a 30 évvel ezelőtti budapesti előadásban, amely Kerényi Imre vizsgarendezése volt, és hatszázszor játszották. „A darab azóta semmit sem kopott, ám ma keserűbb komédiának érzem, mint akkoriban, hiszen valójában küzdelemről van szó benne. Harminc évvel ezelőtt valamiféle ál-létbizonyosságban éltek az emberek Magyarországon. Akkor azt hittem, ilyen család nem létezhet. Nem szembesültem olyan brutális szegénységgel, mint ma”– mondta a rendező, aki bizarr párhuzamot lát az itáliai család és a kassai Thália jelenlegi helyzete között.

Az igazgató szerint a színház ezzel a bemutatóval kimerítette költségvetését, amíg nem érkezik „valahonnan” pénz, nem kezdhetik próbálni a következő darabot, Camus Caliguláját. Az olasz komédiát, melyet egyébként egy héttel ezelőtt az eperjesi színház is műsorára tűzött, Pólos Árpád, Kövesdi Szabó Mária és a színházhoz nemrég visszatért Dudás Péter főszereplésével láthatja a közönség holnap 19 órától, már ha minden jól megy.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?