Kultúra

A por fénye

Majdnem ugyanaz a világ földrajzilag, de ugyanaz a világ táncban. Kubai születésű az egyik, barbadosi a másik. Nelson Reguera és Valencia James most együtt táncolnak Budapesten, méghozzá fent, a Várnegyedben, egy pompás
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 22. 18:00

SZABÓ G. LÁSZLÓ

Nelson Reguera Havannából indult, Sydneyben kezdte a pályáját, aztán Budapesten kötött ki, Frenák Pál társulatában. Valencia James útja Barbados szigetéről Londonba vezetett, majd Budapestre került, és Bozsik Yvette csapatához szerződött. Két választás, kétféle stílus. Jó ideig nem is találkoznak, aztán a véletlen mégis összehozza őket. Természetesen Budapesten.

„Ha jól emlékszem, 2007-ben történt – meséli a barbadosi táncosnő. – Hallottam Frenák társulatáról, az Instinct volt műsoron a Trafóban, már bent álltam a sorban a jegypénztár előtt. Nagyon sokan voltak, de Nelson is ott várakozott, a barátainak akart jegyet venni. Tudtam, hogy kubai, fotókon láttam őt, odaköszöntem neki, hogy szia, én is Kubában tanultam. Később kiderült, ugyanabba az iskolába jártunk Havannában, csak ő hamarabb végzett. A darab nagyon tetszett. Aznap este nekem Nelson volt a hős. Ilyen erős hatással még soha nem volt rám előadás. Nelson mondta, hogy bemutat Palinak, és meg is szervezte a találkozást. Pali megnézett, improvizáltam neki, közölte, miben kell még fejlődnöm, és biztosított róla, hogy fogunk mi még együtt dolgozni. Azóta minden koreográfiáját láttam, és Nelsonnal is szoros kapcsolatba kerültem.”

Hasonlóképp van ezzel a Santa Clarában felnőtt, majd Havannába került Nelson Reguera is. Valenciát Bozsik Yvette alkotásaiban látja, s bár két különböző stílust képviselnek, életfelfogásuk nem ellentétes, Kubától pedig mindketten ugyanazt kapták.

„Havannában, az iskolában mindenért meg kellett küzdeni – vélekedik Nelson Reguera. – Valenciának is, nekem is. Ott sem volt minden szép és jó, rengeteg nehézségen kellett túltenni magunkat. Ez itt más világ Budapesten. Itt másfajta impulzusokkal, más energiával töltődik az ember. A villa is egy ilyen energiaforrás. Történelmi helyszínen áll, pusztulását követően ötven év kellett ahhoz, hogy újjászülessen. Bognár Botond, Valencia barátja szorgalmazta, hogy eredeti tervek alapján ismét felépítsék. Ma ő a villa üzemeltetője, házvezetője. Amikor először meghívtak, hogy lássam a helyszínt, mindaz, amit ott láttam, annyira inspirált, hogy úgy éreztem, ezzel a térrel kezdeni kellene valamit. Így jött az ötlet. A fotókiállítás, Glázer Attila képei a falon, a videofilm a táncról és maga a koreográfia, amelyet a villa hangulata, légköre ihletett. A belül még nyers falak, a betonpadló, a por, amelyben ott az építés, a születés energiája. A múlt mellett ez is inspiráló erő, a mindent belepő por. Az ugyanis nemcsak a pusztulást jelzi, hanem a megújulást is. Amikor új, addig ismeretlen helyre érkezik az ember, a levegővel együtt szívja magába mindazt, amit először lát, először érez, először tapasztal. A villában is van egyfajta varázs, amelyet mozdulatokkal, tánccal is meg lehet fogalmazni. Semmi konkrét, csak egy érzet, amelyet kivált belőled. Szeretem, ha valami még nyers, befejezetlen, természetes valójában mutatja magát. A tökéletes, a befejezett sokszor mesterkéltnek tűnik, elrejt előlem valamit, falat emel a fantáziám előtt. A por, amely az első koreográfiám, és ketten táncoljuk Valenciával, erről is szól, és remélem, sok minden mást is megidéz a nézőben.”

A por, Nelson Reguera alkotása csak a Villa Budapestben látható, mostantól fogva akkor, amikor az egyébként Franciaországban élő táncos a Frenák Pál Társulatnál dolgozik vagy fellép valamelyik magyarországi színpadon. Páratlan élmény a két kivételes megjelenésű, erőt, gyengédséget és érzékiséget ugyanazon a hőfokon megjelenítő táncos kisugárzása, szakmai tudása, szuggesztivitása. Testükön, tenyerükben a por, arcukon a gondolat, mozdulataikban a tartalom a hétköznapi létből emeli ki az embert, a lélek egészen különleges mezsgyéje felé tereli, ahol nincs szó, érvényét veszíti minden földi szabály, elrendeltség.

Az ott a legteljesebb szabadság, a legtisztább eggyé válás.

Önnek ajánljuk

Hamšík nyolcadszor lett az év futballistája Szlovákiában

Nem fogadta el a pápa a pedofília eltussolása miatt elítélt bíboros lemondását

Brexit - May júniusig tartó halasztást kér

Három évig harcolt a kórral Baló György

Minden szurkoló személyazonosságát ellenőrzik a szlovák-magyar meccsen

Csütörtökön és pénteken hallgatják meg az alkotmánybíró-jelölteket

Legfrissebb galériák
Olvasta már?