A parlagon hagyott kastély

kép

Betekinthetünk majd az ódon kastélyajtó mögé: dokumentumfilm készül a térség építészeti-történelmi gyöngyszeméről, az oroszvári kastélyról. Jakubecz László és Czímer Gábor mesélnek arról, hol tart a projekt, miért volt fontos, hogy a stáb minél hamarabb a helyszínen forgathasson, ki szólal meg filmjükben, és arról is, hogy hisznek benne, hogy az oroszvári kastély újjászületése magyarokat és szlovákokat, hazai magyarokat és határon túliakat is összefogó cél lehet.

Rengeteg levéltári, történészi munkát, többórányi felvételt, számos videóinterjút követően körvonalazódik a forgatókönyv, a napokban fejezték be ennek első verzióját. A helytörténészekkel, szakértőkkel folytatott beszélgetések egy részét az oroszvári kastély belterében készítették, a stáb eközben a kastély állapotát is lencsevégre kapta. „Ez sürgős feladat volt, mivel nem kizárt, hogy a közeljövőben elkezdődik a kastély komplex felújítása” – magyarázza Czímer Gábor, akit olvasóink lapunk munkatársaként ismerhetnek. „Ezzel a kastély évekre megközelíthetetlenné válna.”

A dokumentumfilm ötlete a pandémia idején, a Jakubecz-Reiter házaspár oroszvári sétái során született. Reiter Éva idegenvezető, jól ismeri a környék nevezetességeit – ő vetette fel elsőként, hogy forgatni kellene a kastélyról, árulja el Jakubecz László, aki egyébként a Pátria rádió hírszerkesztője és műsorvezetője. Az ötlet egyre konkrétabb formát öltött, rövidesen a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás is szárnyai alá vette, egyik alapítója is dolgozik a projekten. „Papp Sándor történész-levéltárosként háttéranyagokkal, történészi kutatással segíti a munkánkat” – emeli ki Jakubecz László.

Az, hogy valaki forgasson az oroszvári kastélyban, finoman fogalmazva sem túl gyakori, már csak azért sem, mivel egy miniszterelnökség alá tartozó objektumról van szó. A filmes projekt számára sikerült azonban soron kívüli engedélyt szerezniük: egyetlen napot tölthettek bent, ezalatt a kastély összes zugát bejárták, beleértve a tetőt és az épület jellegzetes arculatáért felelős négy tornyot. Közben természetesen forgattak. „Van, ahol fóliába csomagolt oszlopok árulkodnak az állagmegőrző munkálatokról, és vannak olyan termek, ahol jelentősen megsérült, egy-két helyen gyakorlatilag meg is semmisült az értékes belső burkolat” – meséli Czímer Gábor. „A legsúlyosabb állapotok az északi szárnyban uralkodnak, ahol nagyjából tíz méter hosszan szakadt be az első és a második emelet közötti födém: ezen a helyen gerendák ágaskodnak, mindent építkezési törmelék borít.”

A kastély legértékesebb terme a lovagterem, melyben gazdagon díszített faburkolat, falfestmények és színes, gótikus stílusú ablakok találhatóak. A faburkolat és a festmények állapota többé-kevésbé ép, de jóformán hiányzik a padló. Van olyan terem is, melyben ideiglenes vaskonstrukcióval erősítették meg a mennyezet faburkolatát, hogy ne szakadjon le.

A lovagterem

A kastély egy kisebb része átesett egy kisebb felújításon a kilencvenes években, melyet Lengyelországból érkezett restaurátorok végeztek. Lezajlott a kápolna falainak, a stukkók és a karzat felújítása, a munkák eredménye azonban nem közelíti meg egy modern rekonstrukció színvonalát, mondja Czímer Gábor. „Egy ponton valószínűleg elfogyott a pénz, és ahogy abban a pillanatban a restaurátorok elhagyták a helyszínt, azt mi pont olyan állapotban találtuk meg” – fűzi hozzá. Az elmúlt időszakban csupán annyi történt, hogy bedeszkázták a betört nyílászárókat, hogy a galambok ne tegyenek nagyobb kárt a beltérben.

A kérdés kézenfekvő: miért hagytuk, hogy ilyen óriási érték az enyészet útjára lépjen? Bizonyára sokan emlékeznek a kastélyt övező tulajdonjogi perre, mely több mint egy évtizeddel ezelőtt zárult le. A Szlovák Alkotmánybíróság ekkor elutasította a pannonhalmi bencések keresetét, s bár a szlovák állam lezártnak tekinti az ügyet, Jakubecz László elmondása szerint több szakértő is azt feltételezi, hogy a felújítási munkálatok csúszása a tulajdonjogi viszonyok körülötti bizonytalanságból fakadhat. A dokumentumfilm a tervek szerint a tulajdonjogi pert és az ezzel kapcsolatos összefüggéseket is felgöngyölíti majd.

A kastély két utolsó tulajdonosa, Stefánia belga királyi hercegnő és férje, Lónyai Elemér végrendeletükben a pannonhalmi bencéseket jelölték meg a kastély és a birtok örököseinek. A kastély tulajdonvitájában fontos szerepet játszanak a Beneš-dekrétumok, melyek alapján az ilyen jellegű tulajdonokat elkobozták. A Pozsonnyal szembeni, a Duna túloldalán elterülő mikrorégió, melybe Oroszvár is tartozik, viszont csak 1947-ben került Csehszlovákiához – a Beneš-dekrétumok születésekor tehát nem  volt még az ország része. A Beneš-dekrétumokat csak a mikrorégió hozzácsatolását követően érvényesítették – egyrészt tehát ez vethet fel tulajdonjogi kérdéseket.

Másrészt pedig az, hogy az utolsó tulajdonosok végrendeletének van egy kitétele. „Ez a kitétel arról szól, hogy amennyiben bármilyen oknál fogva a kastély nem kerülne a végrendeletben megjelölt tulajdonosához, tehát a pannonhalmi apátsághoz, akkor a Római Bencés Provinciához kellene, hogy kerüljön” – magyarázza Jakubecz László.

A filmkészítők a pannonhalmi apátság képviselőit is szeretnék megszólaltatni, a tervek szerint Várszegi Asztriktól, a pannonhalmi főapáttól is kérnek majd interjút. Pannonhalma egyébként is fontos helyszín, hiszen itt van eltemetve a két utolsó tulajdonos, akik a második világháború után ráadásul ide menekítették vagyonuk egy részét is. „1944-ben kérték a pannonhalmi bencések segítségét, itt kaptak menedéket és ide vitték át fantasztikus, 4500 kötetes könyvtárukat is” – mondja Jakubecz László.

A dokumentumfilmben megszólal Radoslav Ragáč történész-levéltáros, a műemlékvédelmi hivatal volt vezetője, Ivor Švihran pozsonyi helytörténész, idegenvezető és Juraj Hradský is, a Rusovce – Oroszvár – Karlburg című kötet szerzője.

A film a kastély fénykorát is feleleveníti: Reiter Éva idegenvezető a tulajdonosok mindennapjairól, szerelmeiről, kalandos és romantikus élettörténetéről mesél majd. Brogyányi Mihály helytörténész is megszólal a filmben, csakúgy, mint Barczi Gyula művészettörténész, a Soga aukciósház vezetője, illetve Korpás Árpád idegenvezető, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás egyik alelnöke.

Jakubecz László és Czímer Gábor dolgoztak már közösen dokumentumfilmen – A magunk módjára üvölteni Kassák Lajos élettörténetén keresztül boncolgatta a művészet és a politikai ideológiák viszonyát. Jelenlegi filmes projektjük egyelőre keresi a rendezőjét, de azt elárulták, hogy szeretnék megszólítani Dér Asiát, aki A magunk módjára üvölteni rendezője volt. És hogy mi fogalmazódott meg bennük a forgatókönyv fejlesztése során? „Van itt egy csodálatos kastély Pozsonyhoz közel, lehetne ez egy közös pont mindnyájunk számára” – fogalmaz Jakubecz László. „Egy olyan pont, amely összeköti az itteni és magyarországi magyarokat, de a magyarokat és a szlovákokat is, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a kastély ne dőljön össze. Minél nagyobb közönséghez jut el a film, annál nagyobb nyomást tudunk a döntéshozókra gyakorolni.” A filmet a 2025-ös év második, legkésőbb a 2026-os év első felében szeretnék bemutatni.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?