A nyakunkon terpeszkedő hatalomról

AMBRUS FERENCRozsnyó. Nekem másfél éve mindig a legújabb, az Élet és Irodalom Páratlan oldalán heti rendszerességgel megjelenő legújabb Part Nagy-mese tetszik a legjobban. Mert nem szép-e a legfrissebbek egyikének e részlete? : „Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy I.

AMBRUS FERENC

Rozsnyó. Nekem másfél éve mindig a legújabb, az Élet és Irodalom Páratlan oldalán heti rendszerességgel megjelenő legújabb Part Nagy-mese tetszik a legjobban. Mert nem szép-e a legfrissebbek egyikének e részlete? : „Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy I. Fülkefor ügön szerette a jeleket, vót reájuk füle, több es. Ezér vót kerál, hogy azt óvasson ki belőlök, amit csak akar. Hogy példájul új törvények világa gyün Ejrópa fele, annak penig első parancsolattya nékünk szól, kik a turulba születtünk : az erős népek erősöggyenek, a gyöngék meg hulljanak széjjel a büdös csipába.”

A Fülkefor és vidéke – Magyar mesék címmel idén könyvbe gyűjtve is megjelent szövegekben a kiváló költő, író „fantasztikus nyelv-elmozdító talentumának a stilizált népies mesebeszéd formájában adott keretet” – jellemezte az alkotót Radnóti Sándor esztéta. S ez, a mai magyarországi közéletre komikusan reagáló Parti Nagy Lajos lehet akár félelmetes is, annak, aki fél a szavaktól és gondolatoktól.

Nem létező, kitalált nyelven folyik a hatalom fricskázása úgy, hogy a magyar nyelv zseniális mestere legtöbbször valódi nevükön nevezi a fülkeforradalom fő embereit (I. Fülkefor kivételével, de csak kitaláljuk, kiről van szó?! Mert a kerál, az azért kerál! Ez kétségtelen. De meddig? És mit hagy maga után?

A rozsnyói Könyvkuckó-produkció másfél órás, szerzővel való beszélgetés, könyvbemutató előtt, közben egy-egy fiatal hangszeres tehetség játszik, mások pedig felolvasnak a terítékre kerülő műből. Most is majdnem így volt: a helyi Pál-Baláž zenészdinasztia egyik legifjabb tagja Amadé gitározott, de a felolvasást Parti Nagy Lajos vállalta. A jelenlévők nagy szerencséjére és örömére. Sokkal, de sokkal jobb volt az ő tolmácsolásában hallani a legtöbbször irreálisnak tűnő, de mai, valós állapotoknak görbe tükröt állító szövegeket. Ahogyan Radnóti Sándor szavaival: „Parti Nagy Lajos hétről hétre teszi nevetségessé a nyakunkon terpeszkedő hatalmat. Hazafias szövegei a köztársaság üdvét szolgálják. A helyreállítandó magyar köztársaságét.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?