A múzeum a daytoni békeszerződés áldozata

MTI-HÍRSzarajevó. Visszautasították a Metropolitan múzeum meghívását, és nem engedik New Yorkba szállítani a Szarajevói Haggadát, a zsidóság történetének egy részét elbeszélő, hatszáz éves szent könyvet a boszniai műkincsvédelem illetékesei.

MTI-HÍR

Szarajevó. Visszautasították a Metropolitan múzeum meghívását, és nem engedik New Yorkba szállítani a Szarajevói Haggadát, a zsidóság történetének egy részét elbeszélő, hatszáz éves szent könyvet a boszniai műkincsvédelem illetékesei. A boszniai Nemzeti Műkincsvédelmi Bizottság képviselője bejelentette, hogy nem adják kölcsön a haggadát, mert kiállítóhelye, a Boszniai Nemzeti Múzeum státusa hónapok óta rendezetlen. A New York-i múzeum meghívásának visszautasításával a kormányra kívánnak nyomást gyakorolni, hogy lépjen közbe, és mentse meg a Nemzeti Múzeumot, amelyet anyagi támogatás híján be kellett zárni.

A Szarajevói Haggada a múzeum legértékesebb darabja, biztonsági okokból eddig is évente csak négy napon át lehetett megnézni.

A Nemzeti Múzeumon kívül hat további kulturális intézmény lett a boszniai háborút lezáró 1995-ös daytoni békeszerződés áldozata, ugyanis az nem írta elő a kulturális tárca létrehozását, így a kulturális örökség védelme felügyelet és anyagi támogatás nélkül maradt Boszniában.

A Nemzeti Múzeum évekig ad hoc adományokból tartotta fönn magát, és stábja egy évig fizetés nélkül is vállalta a munkát, ám tavaly októberre minden reményüket feladták, és bezárták az épületet. Szarajevói diákok a múzeum oszlopaihoz láncolták magukat tiltakozásul, de a rendőrség eltávolította őket. Azóta semmi fejlemény nem történt az újranyitás ügyében.

A Barcelonában született haggadát, amely a zsidó nép egyiptomi rabszolgaságból menekülését beszéli el, a pogromok idején 1492-ben kimenekítették Spanyolországból, ahonnan Itálián keresztül került Szarajevóba. A könyv 16,5-ször 22,8 centiméter nagyságú, több mint száz, kézzel írott pergamen lapból áll. Értékét hétmillió dollárra becsülik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?