A múlt fájdalma, a múlt feltárása

<p>Aki azt mondja, hogy Mészáros Márta legújabb filmje pontosan olyan, mint az eddigiek, annak részben igaza van. A nyolcvanhat éves rendező most is a múltba tekint vissza, olyan időkbe, ahol titkok lappangnak, és közben olyan traumákról mesél, amelyek ma sincsenek át- és kibeszélve. Pont erről szólt a Naplótrilógia, A temetetlen halott vagy éppen az Anyám levelei Sztálin elvtárshoz is.</p>

Ami persze nem jelenti azt, hogy az Aurora Borealis – Északi fény ne volna nagyon is aktuális és fontos mozi, hisz amellett, hogy egy szépen elmesélt „családregény”, történelmi filmként is megállja a helyét. Mészárost láthatólag ismét az érdekli, hogyan hat a kibeszéletlen, eltemetettnek hitt múlt a jelenünkre – mind egyéni, mind társadalmi szinten. Mi történik akkor, ha a gyerekeink nincsenek tisztában a saját múltjukkal; lehet-e úgy boldog életet élni, ha nem igaz, amit a származásunkról tudunk? Ezekkel a kérdésekkel szembesül a Bécsben dolgozó Olga is, miután idős édesanyja, Mária kórházba kerül egy oroszországi levél elolvasása után. Nem nehéz kitalálni, hogy innen indul egyfajta nyomozás, amit sokkal inkább lehetne nevezni a múlt fájdalmas, ám mégis megindító feltárásának. Az Aurora Borealis ugyanis azzal a kérdéssel foglalkozik, amely a rendező szerint csupán mostanság kerül be igazán a köztudatba: a háborús, „apátlan” gyerekekkel, vagyis azokkal, akik a második világháború után, szovjet katonáktól születtek, gyakran nemi erőszakból. Ezekről a történetekről nyilván nem volt szabad beszélni akkoriban, így az áldozatok számára maradt a fájdalmas hallgatás. Mészáros Márta szépen vetíti egymásra az egyén és a korabeli társadalom történetét: visszamegyünk az időben, látjuk a fiatal Mária szenvedését, ahogy lelövik a szerelmét, majd megerőszakolják. Közben pedig zajlik a történelem, és valahogy túl kellene élni a szörnyű ötvenes éveket. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"292636","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Az Aurora Borealis feszültsége nagyrészt annak köszönhető, hogy nem valami lassan csordogáló, unalmas drámát kapunk, hanem nagyon is élő, mozgalmas filmet, amelyben Mészáros Márta úgy adagolja a fordulatokat, mintha csak egy kalandfilmet néznénk. Mindez mégsem válik modorossá (bár a befejezés azért már-már a giccs határát súrolja), mivel a szó szoros értelmében szép és megható, ahogy folyamatosan derül fény a múltbéli titkokra, vagy ahogy az idős Mária nem akar semmiről sem beszélni, mert még mindig fáj. Egyedül ott hibázik a rendező, hogy nem látta be: a jelenben zajló cselekményszál elsikkad a sokkal dominánsabb múlt mellett. Nem arról van szó, hogy az Olgát alakító Tóth Ildikó vagy az idős édesanyját játszó Törőcsik Mari ne volna hiteles és szerethető: Törőcsik Marinak például minden egyes mondata maga a csoda, egyetlen pillantása elárul mindent. Csakhogy ezekre a jelenetekre egyszerűen nem jut annyi történés, nem jut annyi tét, mint amikor a múltban járunk, és a fiatal Mária sorsát követjük, akit Törőcsik Franciska formál meg egészen remekül. Az ő tekintete is éppen olyan sokatmondó, mint Törőcsik Marié (akivel egyébként nem rokonok), és végleg itt az ideje, hogy a Veszettek után mindenki felfigyeljen erre a fiatal tehetségre. 

Nem kérdés, hogy az Aurora Borealis egy jó értelemben vett régi vágású mozi, amelyben nincsenek formabontó megoldások. Ennél sokkal fontosabb, hogy ez a film a történetével és a feltett kérdéseivel akarja meggyőzni az embert. Nagyrészt sikerül is neki – mindenképpen elindít bennünk valamit.

Gera Márton  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?