Kultúra
A magyar metál újabb sikere

A magyar metál újabb sikere

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 15. 16:30

Akárcsak februárban A Dalban, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójában, pénteken este is metál diadalmaskodott a magyar zenei élet legizgalmasabb és legfontosabb versenyében, amely mostanra – kigyógyulva a gyermekbetegségeiből – a legjobb is lett. Ez a mustra, ahogy az alcíme is jelzi, nem tehetségeket kutat, hanem tehetségeket mutat. És piedesztálra emel.

A Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató versenyt 2014-ben indította a VOLT Produkció és a Petőfi rádió, azzal a céllal, hogy a résztvevők, a már népes rajongótábort szerzett, klubszinten ismert zenészek a korábbinál nagyobb reflektorfényt kapjanak. Meghívásos alapon működik, jelentkezést nem fogadnak el. Az első évben a Mary PopKids győzött. 2015-ben a szervezők elkövették azt a hibát, hogy az ismertebb és szárnypróbálgató résztvevők közé beválogatták a már akkor is az első vonalban lévő, a többieknél mérföldekkel előrébb járó Ocho Machót. Egyértelmű volt, hogy megnyeri az évadot. Tavalyelőtt a Bohemian Betyars végzett az első helyen – a zenekar képviselhette Magyarországot a 2017-es groningeni Eurosonic Festivalon, amely a feltörekvő, ígéretes karrier előtt álló zenészek első számú európai seregszemléje. A kizárólag magyarul éneklők helyett hatásosabb, ha angol nyelvű repertoárral (is) rendelkezők jutnak el oda, részben ezért tavaly a zsűri döntése alapján már nem a győztes Lóci játszik, hanem az egykori tinisztár, Zentai Márk együttese, a Mörk kapta meg ezt a lehetőséget.

Idén végre minden összejött. A mezőny a korábbiaknál is színesebb volt, a könnyűzene szinte minden szegmense képviseltette magát. „A verseny eddigi sikerét és szakmai elismertségét éppen az adja, hogy immáron ötödik éve azok a kollégák döntik el, hogy kiket hívjunk meg, akik nemcsak figyelemmel kísérik a koncertező zenekarokat, hanem ebben a közegben is élnek” – nyilatkozta Lobenwein Norbert, a Nagy-Szín-Pad! alapítója.

Puha József

2018. május 13. 08:31

Izraeli győzelem az Eurovízión, a magyar dal a 21. lett
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk