A lélek megszelídítésének vad viadalai

<p>A hazai mozikban mától látható The Master című filmet a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatták be, és győzött. Paul Thomas Anderson lett a legjobb rendező, a legjobb férfi alakítás díját pedig megosztva a két főszereplő, Philip Seymour Hoffman és Joaquin Phoenix kapta.</p>

Mindkettőjüket jelölték Golden Globra is, s a film női szereplői közül Amy Adams a legjobb női mellékszereplőnek járó Arany Glóbuszra esélyes.

A velencei rendezői díj a remekbe szabott, hatásos epizódokból felépített „epikai” filmnek szól (nincs egyenes vonalra felfűzhető, hagyományos története). Kitűnő színészek, elsősorban Philip Seymour Hoffman és Joaquin Phoenix drámai alakításán alapszik az egész mozi. Ők ketten olyan lelki folyamatokat élnek meg kamera előtt, hogy úgy tűnik, mintha autentikus pszichológiai vizsgálatokat dokumentálna a film. Paul Thomas Anderson alkotása olyan belső vizsgálatok sora, amelyekből a függőségről, a vallásról, a belső szabadságról és a psziché manipulálhatóságáról derülnek ki érdekes dolgok. E mozi a lélek megszelídítésének vad viadalairól fest összetett képet. Ezért nem a megszokott hollywoodi hatást nyújtja.

A The Master az ötvenes években játszódik, amikor a háborúból hazaérkező matrózok, köztük az alkoholista-szexmániás Freddie Quell (őt játssza elképesztő hitelességgel Joaquin Phoenix) megpróbálnak túllépni a traumákon, és beilleszkedni a polgári életbe. Quell megszelídíthetetlen, ösztönből állatias módon viselkedik, nem tud alkalmazkodni. Agresszív magatartása életveszélybe sodorja, menekülnie kell. Így köt ki egy szekta alapítója, Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) hajóján, ahol a szektatagokkal gyakorolja az új tanítását, annak az elméletnek a tételeit, amely egy impozáns vallás alapját hivatott képezni. A film innentől kettőjük nagyon szoros kapcsolatáról szól, s arról, ahogy a Mester, Dodd különféle módszerekkel megpróbálja Quellt „megszelídíteni”.

Több helyütt leírták, a film a szcientológiáról szól, de azt is írták, hogy nem lehet belőle megismerni ezt a vallást. A hivatalos előzetesek annyit közölnek, hogy L. Ron Hubbard alakja ihlette a címszereplőt.
Tallós Béla[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"96008","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?